Badnji dan: Lomljenje česnice i paljenje badnjaka

Pravoslavni vernici u Srbiji praznuju danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, a pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rodjenje Isusa Hrista.

badnjevece2

Badnjak je jutros rano unesen u pravoslavne hramove u Nišu, a liturgija se očekuje oko 8,00 sati. U parku Sveti Sava u podne za danas je planirano lomljenje česnice koja će biti teška oko 100 kilograma i koja će imati tri dukata. Organizator, opština Medijana saopštava da će se u slučaju kiše ovaj obred obaviti u porti crkve. Paljenje badnjaka pored Crkve svetog cara Konstantina u parku se očekuje oko 16 sati.

Srpski patrijarh Irinej u tradicionalnoj božićnoj poslanici poručio je svim vernicima da „ne dozvole nikome da nas deli po bilo kom osnovu“.

– Božić je u srcima našim, u dušama našim. Slaveći Božić u radosti i miru sa svim i svakim, učili smo se svetosti življenja i strahu Božjem. Pozdravom „Mir Božji – Hristos se rodi“ i otpozdravom „Vaistinu se rodi“ mi smo formirani kao narod mira Božjeg i dobre volje – poručio je Patrijarh.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *