“Balkanski sveci” marširaju Nišvilom

Nišvil pokreće novi besplatni program! U sklopu besplatnih pratećih programa Nišvil će 11. do 14.  avgusta organizovati i festival “Balkanski sveci” – međunarodno takmičenje duvačkih orkestara – koji “džeziraju” balkansku muziku. Pobednik će pored novčane nagrade imati i čast da zatvori Nišvil.

Traktororkestar

Zainteresovani orkestri mogu se prijaviti putem maila info@nisville.com , a uz prijavu koja sadrži osnovne podatke o orkestru i bar jednu fotografiju u većoj rezoluciji, treba da pošalju i dva snimka (kao mp3 fajl ili link na youtube ili soundcloud), od kojih jedna pesma treba da bude obrada poznatog džez standarda “Kada sveci marširaju” (“When The Saints Go Marching In”), a druga – tradicional sa ovih prostora.  Rok za prijavljivanje je Svetski dan džeza – 30. april.  Orkestar koji po oceni žirija (tokom takmičenja, odnosno u sklopu Nišvila) od strane žirija bude najbolje ocenjen kada je reč o izvođenju džez tema imaće čast da zatvori glavni program Nišvila, dok će orkestar, koji se najbolje predstavi u izvođenju tradicionalnih tema – otvoriti program “Prijatelji Šabanu” na “River Stage-u”.

Prema rečima direktora Nišvila Ivana Blagojevića, počeci džeza vezani su upravo za tradiciju “marširajućih bendova” u New Orleansu, od kojih se onaj koji je predvodio legendarni trubač Badi Bolden smatra i prvim džez sastavom uopšte.

Tradicionalni duvački orkestri sa ovih prostora su po mnogo čemu konceptualno slični tim prvim džez orkestrima, a s obzirom da Nišville od prvog izdanja insistira i na fuziji balkanske muzike i džeza –  ovaj konkurs je samo logičan natavak podrške muzici Balkana. Uostalom, kada je reč o srpskim duvačkim orkestrima, već ima dosta primera da se ova muzika izdiže iznad nivoa “pučke zabave”, odnosno da je u umetničkom smislu dostigla najkvalitetnije projekte u “world music” žanru, odnosno, džeza i savremene improvizovane muzike.

Inače, o izboru bendova koji će nastupiti na “Balkan`s Saints” stage-u, ali i ocenjivati njihove nastupe u tokom samog takmičenja  odlučivaće žiri sastavljen od trubača različitih muzičkih žanrova, a predstavnici Niša biće poznati trubač, kompozitor i aranžer Maksut Maksutović, koji se tokom bogate karijera bavio i klasičnom i tradicionalnom i džez muzikom, inače autor aranžmana za muziku u filmu “Zona Zamfirova” i autor projekta “100 trubača Srbije”, kao i profesor trube Marijan Cvetanović, ujedno i vodja džez sastava “Naissblue”.

Prateći segment ovog programa, prema rečima direktora Nišvila, biće i izložba balkanskih brendova hrane ( soul & food ) a izlagači će dobiti besplatne štandove i infrastrukturu.

– Ovaj segment Nišvila, osim podrške tradicionalnoj muzici Balkana da dostigne popularnost latino muzike, za cilj ima i da doprinese jačanju turističke ponude Niša i juga Srbije, odnosno privlačenju velikog broja turista, pogotovo iz Bugarske gde su “Balkanski sveci” neverovatno popularni poslednjih godina. To jeste i deo naše odgovornosti kao nosioca nagrade Turistučki cvet, kao najbolja manifestacija u promociji turizma Srbije u 2015. godini  – zaključuje direktor festivala Ivan Blagojević.

Traktorkestra  (Švajcarska)

Louis Armstrong…  “When the Saints…”

Nišvil tim

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *