Bazna stanica na Kameničkom Visu indikator zagađenja

Jedna od najvažnijih kontrolnih baznih stanica za zaštitu životne sredine u Nišu nalazi se na Kameničkom visu u naselju Pantelej kao i na Institutu za zaštitu zdravlja i Osnovnoj školi „Sveti Sava“. Te tri stanice mere zagađenost vazduha, aeropolena i drugih materija koje kruže vazduhom.

U ovim centrima, a pogotovu u Panteleju razna vrednosti ph čestica se meri svaki dan – 24 sata dnevno.

Ono što je vrlo važno, naš posao se bazira na tome da upoređujemo ph čestice svakodnevno tako da nam je jasno kolika granična vrednost može da ugrozi građane. Stanovnike Panteleja pa i celog Niša za sada ne mogu da ugrozi postojeća 10 mph vrednost jer je to u granicama normale, ali kada dođe hladnije vreme, onda ima više čađi i taj procenat vrednosti raste – rekli su nam na Fakuletu zaštite na radu.

Ove merne stanice se svakodnevno obilaze, ali ima i situacija gde su jako značajne, a kada se u vazduhu osećaju neprijatni mirisi.

Građani su se uznemirili kada je u dva navrata u Nišu došlo do strašno neprijatnog mirisa u gradu. Odmah smo kontaktirali ljude koji su u mernim stanicama pogledali vrednosti i upoređivanjem videli da sumor dioksida nema u preterano velikoj gustini u vazduhu – rečeno nam je na institutu.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanja Gradske opštine Pantelej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *