Benzin poskupeo tri dinara – očekuje se uskoro još jedno poskupljenje?

Bezolovno gorivo je nedavno poskupelo za tri dinara, a kako najavljuju radnici privatnih niških benzinskih pumpi – očekuje se uskoro još jedno poskupljenje. Oni navode da se procenat prodaje nije snizio, ali da bi sledeći „udar“ mogao da se oseti na smanjenu prodaju, ali što je još opasnije na lančano povećanje cena zbog poskupljenja distribucije.

foto: gradjanin.rs

Tako je, na primer, na Tošić pumpi u Nišu, bezolovni benzin sa 95 oktana nedavno koštao 144 dinara po litru dok je sada 147 dinara.

Razlog za poskupljenje je otežana nabavka nafte, navode nadležni.

Nebojša Atanacković, predsednik Skupštine AD ‘Nafta’, kaže za beogradske medije da su privatne kompanije bile prinuđene da derivate nabavljaju od drugih uvoznika, ali po ceni za dinar većoj nego kod Naftne industrije Srbije, a gde su cene ostale iste.

Komentarišući poskupljenje goriva kod nekih privatnika, Slobodan Sokolović, pomoćnik ministra za energetiku i rudarstvo, za dnevnik Blic je izjavio da ti privatnici verovatno ranije nisu iskoristili maksimalno dozvoljeno poskupljenje pa sada podižu cenu i da nema informaciju da je neko od njih prešao maksimalno dozvoljene cene koje su na snazi od 24. maja. Inače, kada bi prekoračenja dozvoljene cene bilo, to bi, kaže, podlegalo kaznenim odredbama za šta je nadležno Ministarstvo trgovine.

M.S.

2 Comments

 1. Distribucija nam je oduvek bila slaba strana !
  Ali plate kod distributera nisu , što je vrlo važno za
  Budžet Srbije i pojedinaca , koji žive od distribucije
  na pr. široke narodne mase ! Kada čovek razmisli i narod
  je distributer – svojih para /koje nema/ prema
  distributerima , koji mu omogućavaju „lagodan i bezbrižan život i to za nikakve pare ! Narod i ima nikakve pare !
  „Distributeri“ su naša budućnost… I njihova – sopstvena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *