“Beograd na vodi” – “Niš na novim ulicama”

Uroš-Tasković
piše: Uroš Tasković, student Pravnog fakulteta u Nišu

„Pazi rupa!“….“Polako, i ovde kopano!“….“Ne možete ovuda, prekopano je sve!“…“Šta li će još da iskopaju!“… Ovo su povici koji su se itekako mogli često čuti na ulicama našeg Niša u poslednjih mesec i više dana. Svedoci smo mnogih radova u gradu. Iskopane uluce, trotoari, razne cevi, mašine, i poneki radnik. Sve nam to ukazuje na ono što se dugo čekalo – „velike“ investicije i projekat „Niš na novim ulicama“.

Tako bih ja najjednostavnije nazvao ove radove…pošto, imamo čitav „Beograd na vodi“ u glavnom gradu drage nam Srbije, tako mi u provinciji imamo „Niš na novim ulicama“.

U našem glavnom gradu se uveliko priča o milonima, ma kakvim milionima, milijardama evra… potpisuju se koje – kakvi ugovori…obećavaju se avioni, kamioni… ma koji avioni…ljudi, čitav grad na vodi…. kako je cilj da Beograd bude najbolji turistički centar u ovom delu Evrope… kako će se u Beogradu graditi kule i gradovi… ali stvarno kule, ne one iz žargona… kako će se prodavati fenomenalni stanovi… graditi razni šoping-molovi… ma kako će u grad biti ko zna koliko investirano i privući još više ljudi… u Beogradu, u Beogradu, u Beogradu, u Beogradu…

dragise-cvetkovica-1
foto: Miki Bukovac – Ulica Dragiše Cvetkovića

Za to vreme, u provinciji, čitavih 250 kilometara južnije se odigrava takođe veliki projekat „Niš na novim ulicama“…“PAŽNJA, PAŽNJA…RADOVI UVELIKO U TOKU!“ . Ehej, i ovde kod nas se nešto radi…ali zapravo, najbolje pitanje je ŠTA se radi? Pa sad, eto… radi se nešto, radi se…. raskopavaju se ulice koje su načisto propale da se opet asfaltiraju, promeni se poneka cev za gejanje… eto, radi se. Ma ljudi, počeo je projekat „Niš na novim ulicama“. Ponovo će se asfaltirati ulice Dragiše Cvetkovića, Rajićeva, Učitelj Milina i mnoge druge. Naše ulice će izgledati fenomenalno, prosto će nas biti sramota koliko su nam dobre ulice. Budžet ovog projekta – par miliona., naravno, velikih srpskih dinara. Rok za završetak ovog fantastičnog i neprocenjivog projekta – sledeći izbori. Odlučili se naši lokalni političari da uspešnu trogodišnju vlast, u kojoj apsolutno ništa nisu uradili, krunišu ovim velikim i gracioznim projektom i na taj način nas Nišlije malo obraduju kako bi za nih, jelte, glasali i na sledećim lokalnim izborima.

I tako…Dok se u glavnom gradu radi projekat „Beograd na vodi“, tako se u Nišu radi projekat „Niš na novim ulicama“. Beograd će biti finansijski centar gde će se slivati još veće količine novca. I dok će se Beograd širiti na vodi, Niš će se širiti u dubinu.
I to je večna priča, nas Nišlija kojima je muka više od praznih priča o decentralizaciji u izbornim kampanjama. Radovaćemo se, eto tako, nekim „Niš na novim ulicama“ i sličnim smešnim stvarima kojim će mazati maske na oči gradjana pred svake izbore, i lagano tonuti kolektivno u još veću apatiju koja nas je hronično sve zahvatila dok ovaj grad načisto ne propadne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *