Berza ploča u Trubi

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Milena Milošević

1382335_10202129761594487_2145385272_n“Berza ploča“ na kojoj se kupuju i razmenjuju vinil ploče održaće se 16. februara od 11 do 13 sati u klubu „Truba“. Četvrtu godinu za redom Berzu posećuju kolekcionari iz svih većih gradova Srbije. Od ove godine ova razmena i prodaja ploča organizuje se jednom mesečno, a ulaz je slobodan i otvoren za sve.

Zoran Cekić, jedan od organizatora Berze smatra da je interesovanje za gramofonske ploče oduvek postojalo, samo je sa ekspanzijom digitalnog zvuka analogni jedno vreme zapao u drugi plan.

„Poslednjih par godina svuda u svetu raste broj prodaja vinila i otvaraju se ponovo prodavnice ploča. Svako ko voli analogni zvuk rećiće da ima tu toplinu koju CD nema. I sam ritual puštanja ploča ima tu draž koju svaki zaljubljenik u pucketavi zvuk navodi kao prednost u odnosu na digitalni“.

Cene ploča na berzama kreću se od 100 dinara pa naviše, a poneki očuvani primerci rok i progresivnih grupa iz 60-tih i 70-tih godina dostižu cene i do više hiljada dinara. Najviše se traže i prodaju klasici kao što je Pink Floyd- The dark side of the moon, Mils Davis- Kind of blue, The Rolling Stones- Exile on main street. Tražene su i ploče Amy Winehouse, The Black Keys-a, EKV-a, Partibrejkersa i Haustora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *