Besmisleno je da toplana naplaćuje dodatne troškove sem utrošene energije

Predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara su na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Media i reform centru naglasili da kupac mora da ima mogućnost da otkaže ugovor ukoliko se promene uslovi i da prema zakonu o Zaštiti potrošača, potrošač nije dužan da plati bilo kakav oblik dodatnih troškova.

Povodom Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom JKP “Gradske toplane”, predstavnici UPSS-a govoili su o članovima i uslovima iz tog dokumenta sa kojima se ne slažu i smatraju ih suprotnim zahtevima postavljenih Toplani.

Toplana može samo da naplati potrošenu energiju, nikakve dodatne troškove. Sve što mora da uđe u račun, mora da stoji u ugovoru, a krajnji kupac odlučuje da li će platiti to ili neće. Svaki krajnji kupac mora biti obavešten, da jasno zna o čemu se radi i šta koristi, rekao je Milosav Jukić, predstavnik UPSS-a.

Iz UPSS-a takođe kažu da je neophodno da se potrošaču omogući da se snabde toplotnom energijom po svojoj potrebi.

Suština je u tome da je korisnik onemogućen da koristi količinu toplotne energije koja mu je stvarno potrebna. Potrošač je u vrlo nezavidnom položaju, kada je Toplana i proizvođač i distributer i predajnik toplotne energije, zaključuje Miroslav Cvetković iz UPSS-a.

Prema Zakonu o energetici (članovi 360. i 429), lokalna samouprava i Toplana su u zakonskoj obavezi da sklope ugovore sa krajnjim korisnicima, čiji je rok za potpisivanje istekao 27.decembra 2016. Godine. Prema rečima predstavnika UPSS-a radna grupa, koju čine  predstavnici Gradske uprave za energetiku, Toplane i jedan predstavnik Saveta potrošača, formirana je na brzinu i u tajnosti.

Radna grupa počela je da radi pod pritiskom. Prvi razlog je što moraju da sklepaju kakve takve ugovore, a drugi razlog je što je veliki broj korisnika najavilo isključenje sa daljinskog grejanja, a cilj im je da onemoguće daljinsko isključenje, kaže Đokica Jovanović iz UPSS-a.

Oni takođe smatraju da je Objedinjena naplata izmišljeno preduzeće i da je ovo preduzeće po zakonu u obavezi da ponudi kupcu ugovor da umesto njega vrši naplatu.

Shodno Zakonu o energetici, snabdevač toplotnom energijom dužan je da krajnjem kupcu izda račun. Ne može taj posao poveriti trećem licu o trošku krajnjeg kupca. Zakonom o zaštiti potrošača (član 86), to je izričito zabranjeno. Time troškovi JKP Objedinjena naplata ne mogu biti ugrađeni u ceni grejanja bez saglasnosti krajnjeg kupca. Kako te poslove rade i banke, kupac odlučuje sa kim će sklopiti ugovor, rekao je Jukić.

Udruženje pokreta slobodnih stanara predlaže da proizvođač toplotne energije pokuša da se ponaša tržišno i da na taj način spreči isključenja i privuče nove korisnike. Kako kažu, racionalizacijom svoje potrošnje i nabavke dolazi se do cene toplotne energije koja sprečava isključenje.

D.Vasić

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *