Besmisleno popločavanje već popločanog Trga kralja Milana

Nišlije su ogorčene na bivšu gradsku vlast koja je vodila grad u prethodnom mandatu jer ne samo da je odlučeno da se već popločani centralni gradski Trg kralja Milana ponovo poploča nego su izabrali firmu koja taj posao nije mogla da završi pa su svi rokovi „probijeni“.

Grad Niš je na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski raskinuo ovaj ugovor po kome je trebalo iz niškog budžeta da se izdvoji neverovatnih 540 miliona dinara.

Ona je kazala da će grad naplatiti bankarsku garanciju od 50 miliona dinara i da je grad prema ovoj firmi iz lazarevca bio dovoljno tolerantan.
Posao je tada poveren firmi Bauwesen iz Lazarevca koja je trg počela da gradi krajem juna 2019. godine.

Predstavnici opozicije u gradskoj skupštini koji su nekada bili u vlasti, a sada su odbornička grupa „Niš moj grad“, Branislav Jovanović i Mikica Stanković „osuli su paljbu“ danas na otvorenoj konferenciji za novinare na Trgu kralja Milana.

Odbornici koalicije „Niš, moj grad“ protestovali su na Trgu Kralja Milana zbog raskida ugovora gradske vlasti sa firmom Bauvazen iz Lazarevca, zbog kašnjenja radova na popločavanju. Kako kažu odbornici ove koalicije, poreske obaveznike Niša ovaj „izlet“ gradske vlasti sa popločavanjem već popločanog Trga i rekonstrukcijom mosta koštaće 540 miliona dinara.

Oni kažu da su na vreme upozoravali gradsku vlast i podnosili krivične prijave još u maju prošle godine, čim je okončan tender za popločavanje. Oni kažu da su podneli prijavu odeljenju za brorbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali da do danas nema odgovora.

Ova vlast ne može da izbegne odgovornost, jer znamo da je i ona platila tih 60 miliona dinara za završetak poslova kojih nije bilo. Zna se da se radi o serijskoj prevari, da je to firma koja je naručena iz Beograda i ne samo da popločava Trg u Nišu nego radi i Trg u Leskovcu. Svi rokovi su probijeni, a iz medija čujemo da je ova firma iz Lazarevca dobila i poslove na izgradnji Studenstkog doma u našem gradu. Ako je blokiran račun te firme, ko će snositi odgovornost za nemogućnost naplate „penala“ zbog probijenih rokova? Od početka smo znali da ovaj posao neće biti završen, jer je sve bilo prilagođeno ovoj firmi, pa se gledalo da se što više granita i behatona ugradi u ovaj prostor gde je posečeno zelenilo isto kao i u parku preko puta gradske kuće gde proširuju staze, a tvrđavski most rade beskonačno dugo, samo da što više materijala utroše. Popločava se i pešačka staza pored hotela „Park“ kojom će prolaziti autobusi i vozila koji će dovoziti goste“, ističe Jovanović.

Njegov kolega odbornik, Miodrag Stanković podseća da je prilikom usvajanja budžeta grada Niša za 2019. godinu, predlagao Skupštini Grada amandmane kojima bi se sredstva namenjena za rekonstrukciju parka i Trga Kralja Milana planirala na javnoj raspravi i u interesu građana Niša.

Suma od 525 miliona dinara, koliko vredi ovaj projekat mogla je da se uloži u izgradnju kanalizacije, da se opredeli deci u školama, da se obezbede besplatni udžbenici, da se izgrade škole, obdaništa…Napredna vlast u Nišu, koja radi po nalogu čelnika Napredne stranke iz Beograda, i privatni interes koji čine samo određeni investitori jesu “braća blizanci”, povezani niškim budžetom i finansijskim interesom. Svi su tu osim građana, njih niko ništa ne pita. Gradski čelnici odlučuju umesto nas i troše novac Nišlija za njihovo “dobro”, ali bez javne rasprave i glasa naroda”, kaže Stanković.

Predstavnika Bauwesen-a iz Lazarevca smo juče dobili na telefon da bi nam rekao da se javimo kasnije, ali nakon drugog poziva se javio i odmah prekinuo vezu.

Odlukom da most prema Tvrđavi, a koji se spaja s trgom, ubuduće bude samo pešački, stvoreni su mnogi problemi zato što se zatvorila glavna saobraćajna žila pa su u centru gužve svakodnevne.

I u vreme Turaka, pre 150 godina ovaj most je bio za pešake i za saobraćaj, a niška vlast u prošlom mandatu, kako trde Jovanović i Stanković, nije pitala stručnu javnost pa se tako izgradila fontana pored reke, a trg izgleda kao ravna ploča.

M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *