Besparica smanjuje broj gostiju u niškim kafanama

Dolazak bugarskih turista u Niš, puni kapaciteti hotela očigledno su malo daju iskrivljenu sliku posete niškim kafanama i restoranima. Zašto? Razlog je jednostavan. Besparica je naterala mnoge da ako izlaze na neku vrstu provoda u kafane, to čine isključivo preko vikenda.

Marta Trpeski, vlasnica tri restorana u Nišu kaže da će posao biti malo jačeg intenziteta u toku novogodišnjeg praznika.

Primetna je neka kriza koja se najbolje ogleda radnim danima u toku večernjih časova. Imamo neku večeru, dođe neka grupa na već ugovorenu rezervaciju. Imamo punu rezervaciju za Novu godinu, ali to nije pravo stanje stvari. Posle toga će nešto posla biti oko Srpske Nove godine pa je februar „prazan“ – priča kratko gospođa Marta.

Nišlija Dejan Milošević potvrđuje ovo i kaže da „u Nišu radi desetak kafana dok sve ostale tavore“.

Među onima koje rade su Biser, Galija, Stara Srbija, kod Giše, a tu su još neki restorani u okviru hotela i to je to. Inače, one stare meraklijske kafanice ima sve manje jer ne rade dobro u odnosu na troškove. Nema narod para kao ranije da potroši svaki drugi ili treći dan u kafani po 1.000 dinara – objašnjava svoj stav Milošević.

Goran Mitić Beli, niški gitarista i pevač kaže da je u svakom segmentu društva došlo do degradacije onoga što vredi, tako i načinu na koji se vreme na javnim mestima provodi ima previše razlika u odnosu na ono kako je nekada bilo.

Tako danas iste ljude možeš da vidiš na primer u kafani, a nakon pola sata u nekom rock klubu. Nema više razlike u tome ko gde.izlazi, ni po amfinitettima ni po polu ni po godinama. Ranije se sve to znalo i bilo je poprilično definisano gde kao klinac nisi ni pomišljao da uđeš. Sada, oni koji zaista koji doživljavaju kafanu kao instituciju boemije nemaju dovoljno novca da toliko izlaze, dok oni mlađi koji ne znaju šta je kafana, često izađu iz okvira neke kafanske kulture, odnosno njihovo ponašanje – priča Mitić.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *