Besplatni preventivni pregledi u niškom KC

I ovog septembra, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda.

U nedelju 23. septembra, od 8 do 16 časova, svi zainteresovani građani, uključujući i one koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje, moći će da u ambulantama niškog Kliničkog centra i Doma zdravlja, obave besplatne preventivne zdravstvene preglede.

Ovog meseca, kako je određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra, u Centru za radiologiju, obavljaće se kardiološki pregledi- merenje krvnog pritiska i EKG, dok će u prostorijama Centra za nuklearnu medicinu, biti obavljane analize krvi na tumorske markere prostate (PSA) i jajnika (CA 125) i na karcinoembrionalni antigen (CEA) .

Preventivni pregledi u isto vreme, biće organizovani i u laboratoriji niškog Doma zdravlja, te će tamo, svi zainteresovani pacijenti moći da provere stanje opšte krvne slike.

Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Podsećamo, kao što je i najavljeno iz Ministarstva Zdravlja Reublike Srbije, ovo je nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, do sada je pregledano više od 170.000 građana Srbije, odnosno oko 20.000 građana svake poslednje nedelje u mesecu, a prema najavama, svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje „Rak je izlečiv“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *