Bivši radnici se još uvek nadaju da će dobiti zarađeni novac

Bivši radnici niških propalih preduzeća, ni ovog petka nisu dobili definitivan odgovor o konačno modelu isplate para koje im država duguje, ali ni kada će na račune preostalih bivših zaposenih biti uplaćena obećana jednokratna novčana pozajmica u visini zakonskog minimalca. Nadležni tvrde da će sve biti konačno poznato početkom iduće nedelje, nakon sednice Vlade.

Kao i mesecima unazad i ovaj kraj radne nedelje, stotine Nišlija, bivših zaposlenih u nekadašnjim niškim industrijskim gigantima, provelo je jutro na platou ispred sedišta gradonačelnika, nadajući se da će saznati nove informacije vezane za naplatu onoga što im država duguje. Iako je prethodno bilo nekoliko najava, da bi odluka ekspertskog tima resornih Ministarstava trebalo da bude saopštena „sutra“, prema rečima jednog od protestanata, sve je i dalje neizvesno.

Ništa nismo saznali novo jer i dalje čekamo na te eksperte da odluče o našoj sudbini i novca na koji godinama čekamo, jedino je izvesno da će i ovih dve i po hiljade bivših kolega koji su se naknadno prijaljivali za isplatu pozajmice to dobiti naredne nedelje, mada i to odlažu još od Božića, priča za Građanin jedan od bivših radnika EI.

Ipak, nadležni u Gradskoj kući ističu da sve teče po planu, i da je neophodno da stručnjaci procene koje je najbolje rešenje za sve, ali da će novac koji je primila većina radnika siguran.

Ne smemo da prejudiciramo ništa, možda uplata iz Republičke kase stigne i danas, ali je svakako izvesno da će sve biti mnogo jasnije verovatno u utorak, nakon sednice Vlade na kojoj bi trebalo da bude i usvojen zaključak o eventualnom rešenju, naveli su za Građanin čelnici lokalne samouprave koji se bave rešavanjem ovog problema.

Podsećamo, nakon što je krajem decembra prošle godine zakonski minimalac primilo oko 6.5 hiljada radnika, naknadno se prijavilo još njih dve i po hiljade. Kako nam je objašnjeno, novčana sredstva spremna su za većinu njih, ali se čeka na finansijku „injekciju“ od 20-ak miliona dinara, koliko je potrebno da svima istovremeno bude uplaćena novčana pozajmica koja će kasnije biti odbijena od glavnice duga.

N.M.

4 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *