Blokirani računi 17 niških škola

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

OŠ „Sveti Sava”, foto: telegraf.rs
OŠ „Sveti Sava”, foto: telegraf.rs

Prema podacima Narodne banke, u Srbiji su trenutno u blokadi 73 osnovne i srednje škole, sa dugom od 120, 6 miliona dinara, bez kamate, a u Nišu je 17 škola sa blokiranim računima   zbog neisplaćivanja jubilarnih nagrada, investicija, materijalnih troškova, prevoza učenika i zaposlenih i neizmirenog grejanja, struje, vode, čišćenja… U velikom su strahu i direktori škola u kojima za sada računi nisu blokirani.

„To se može očekivati svakog trenutka jer je dovoljno da svoja potraživanje pokrene ili gradski prevoznik ili neko drugo javno preduzeće čije usluge koristimo“, kaže Vladimir Kalčić, direktor OŠ „Sveti Sava”.

Među školama sa blokiranim računima nalazi se i Osnovna škola  „Kralj Petar I” . Njihov račun blokiran je za milion dinara.

„Znamo da je u Nišu blokirano sedamnaset računa, odnosno 17 škola”, kaže direktor ove škole Robert  Džunić. „O kojoj se sumi radi ne mogu da kažem jer se to stalno menja zbog kamata ili novih blokada”.

Najveći problem je u tome što škole sa blokiranim računima ne mogu nesmetano da funkcionišu.

„Radi se o tome da svaka uplata koja stigne na školski račun bude automatski skinuta na račun onoh koji sun as utužili. Recimo, ako nam grad uplati sredstva za kupovinu sredstava za higijenu, to ne ide škole već onome ko nas je tužio. Praktično to znači da sa blokiranim računom nismo u mogućnosti da nabavljamo, osim sredstva za održavanje higijene, još i kancelariski materijal koji je školi neophodan, ali ni sve ono što nastavnici koriste u nastavi, počev, recimo, od kreda”, kaže Džunić.

Blokiran je račun i Elektrotehničkoj školi „Mija Stanimirović”.

„Račun je blokiran za sedam miliona dinara, a najviše para potražuju izvošači koji su radili fiskulturnu salu u školi”, kaže Aleksandar Veljković, direktor škole.

Jelica Velaja, načelnica Uprave za obrazovanje, kulturu i omladinu kaže da uprava zajedno sa gradom čini sve da računi škola ne budu više blokirani.

„Sa predsednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Upravom za finansije i gradonačelnikom dogovoreni su prioriteti u daljem plaćanu školama kako bi se u naskorije vreme deblokirali njihovi računi”, objašnjava Jelica Velaja. „Dogovorena je i dinamika plaćanja kako bi ovaj problem u školama što hitnije bio rešen”.

Prema rečima načelnice Jelice Velaje, najviše je škola blokirano zbog tužbi profesora za neisplaćne jubilarne nagrade.

„To može da bude jako veliki iznos, jer te nagrade ponekad nisu male, a kada se dodaju i kamate iznos može da bude i te kako zabrinjavajući”, objašnjava načelnica Jelica Velaja. „To su troškovi koji trenutno najviše opterećuju školske račune, ali tu su i potraživanja prevoznika za prevoz zaposlenih u školama i učenika, potom javna preduzeća koja potražuju novac za grejanje, vodu, struju…”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *