Bo(de)žić Bata

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Jovana Bajagić

jovana bajagicDobro jutro sinovi balkanski sa ikonopisom na bicepsima?

Jesmo li veru svoju ojačali na jutrenju u teretani, jesmo li, sokolice balkanske, odabrale model BMW – a u kome ćemo stopala svoja od previsokih štikli odmoriti i sa nekim‚ sirotanom‚ o iskrenoj ljubavi i veri stidljivo pričati?

Da ste mi živi i zdravi u ove praznične dane!

Viđam vas već godinama po svom gradu na Božićnoj liturgiji, viđam još mnogo šta, pa eto, reših da vam napišem jedno Božićno pismo.

Zna se, danas post, sutra prost, bogougodno nagojeno prase verovatno se već cedi u kadi, svi srpski običaji biće ispoštovani komšiluka radi, braće radi, Srbije radi, Srbija do Tokija.

bodezic1tatooVečeras ćete, nakon što pogaču snagom svojom izlomite, na rodjendanski parti kod Isusa, u neki od gradskih klubova koji najbolje i posluju u ove dane opštenarodnog veselja.

Znate čoveka iz obezbeđenja, on će ti sve već obezbediti, malo viskija nabaviti ispod žita pred kraj posta, mada, ionako ste postili celog dana, čak do 18h.  Ako se više POPije, možda se malo pobije, ali, praznici su, treba vala demone oterati bukom i galamom, valja se, valjate…

Dok se Badnjak bude palio, možda iskoristite to da potpalite i neku zastavu, po svoj logici tuđu. Sa tri se prsta prekrstiti, u ime novca i svinja i svetih utoka, znači AMIN , četvrtim nos začačkati, Oče naš promrmljati, krst veliki poput mišića u kolima naglancati procedura koje koja se mora ispoštovati. Zatim na Badnje veče po curicu otići, pa u provod, zatim ujutru u crkvu.

A u crkvi i ovakvi kao što sam ja. Do grla zakopčani, dok vaša curica ogoljena pred Bogom stoji, dužih noktiju od suknje, pameti kratke čisti vosak koji joj se pod nokte zario. Sviđa joj se ovaj osveživač vazduha u crkvi – tamjan – kažete joj –ljubavi ,strpi se, posle ćemo tam(j)aniti pragnje, pranje a, a, a-

bodeynjak dress-codeU crkvi i ovakvi kao što sam ja, što su u sred posta popove masnih ruku viđali, koji su u crkvi ostavili više para no što su zaradili, što su u crkvu došli radi prave vere, radi pravog praznika, radi PRAVOG. I nakon što se završi dosadno pojanje, ne zaboravite da se slikate za InstaHram, ponovo, valja se.

Neće smetnje biti, kažu oci neki da Bog sve prašta, samo  ne znam koliko to košta.

Boga mi, saznati svetu tajnu krštenja dosta je skupo, venčati se, još u blagoslovenom stanju je na većoj ceni, o umiranju i da ne govorim. Nakon dosadnog pojanja, brate, navrati negde gde se ne sluša pop rok – jer ti popu verovatno plaćaš i pre roka kuću da osvešta, bosiljkom da kadi (ne odnosi se na prase u kadi ), navrati, proslavi, popij još po koju otrežnjenja radi, jer, klin se klinom izbija, u ime raspeća, rodjenja, vaskrsenja, nije ni važno. Izađi još malo u grad pre prasetine.  A pokraj tebe prolaze oni kao ja. Koji u crkvu idu sve ređe, priznajem, koji izlaze uglavnom po portalima, na ispite, čiji prijatelji nakon Božića izlaze iz zemlje.

Noleta, kažu novine, čuva 12 svetaca, ne znam šta je za nas ostalo, Vučić ide na Kosovo, estrada Bog te pita, sve po sistemu, kud koji mili moji. A ti se, srBče, koji srBskim jezikom govoriš trudi da izađeš iz anonimnosti. Samo napred, u nove pobede, Obraz uz Obraz, do Nove zore, šaniraj i šarmiraj, zelenaši u vidu borbe za ekologiju.

srbovanjenet
FOTO: srbovanje.net

Nastavi da misliš da je ikonostas to kada je istovremeno‚ lepa kao ikona‚ a ima i dobar stas.

I slavi, slavi, slavi bučnije od svih nas, slavi na sva usta, slavi, mušku decu samo pravi, slavi veliki verniče do sledećeg puta.

Da li će ti Basnji zameniti sudnji dan, ne znam, ali, slavi, pucaj, bodi Bo(de)žić po Bo(de)žić, zatamnjena stakla, pa pravac 120km/h po niškim golemim bulevarima, a da li je to put do pakla, za to već vidi sa popom, ja moram da idem.

Ocedilo se prase pa da koljemo to brate.

Nije svaki dan Badnji dan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *