Bojanine vode – talac jednog čoveka

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Slavoljub Cvetković*

bojaninevode1velika
FOTO: visitnis.com

Da li je moguće da jedan Turističko-rekreativni kompleks bude zarobljen u rukama jednog čoveka, ili nekoliko njih?

Zoran Marjanović – Zoza, čelnik Ski kluba Niš, nekada nada razvoja ski centra Bojanine vode postao je glavna kočnica razvoja zimskih sportova na Bojaninim vodama.

Posle Niške banje, jedan od najboljih turističkih potencijala grada Niša nikako da krene putem razvoja. Naime, sve se nalazi u rukama čelnika Ski kluba Niš.

Oni tvrde da su vlasnici velikog ski lifta, tabača snega, garaže i dva mala ski lifta. Sa druge strane oni nikada nisu pokazali nikakav dokaz iz koga bi se videlo kako su stekli imovinu koja vredi više miliona evra. Može li jedno udruženje građana, koje po zakonu može imati najmanje tri člana, biti vlasnik tolike imovine, a da svojim delovanjem ne ostvaruje nikakve prihode?

Oni tvrde da im je imovinu 90-ih predao bivši „SIZ“ za odmor i rekreaciju radnika i da su sada oni vlasnici pomenute imovine. Oni čak nude partnerstvo gradu na korišćenje, iako je to sve imovina grada. Pitamo se po kom zakonu je sve to prešlo u ruke nekoliko ljudi

Po ovom pitanju imali smo sastanak sa većnikom za sport, Milanom Pešićem. On je izrazio želju da sportski centar „Čair“ preuzme ovu imovinu, ako ski klub hoće dobrovoljno da je preda? Zamislite grad Niš moli Ski klub Niš, da mu dobrovoljno vrati imovinu koju mu je oteo! Ovo je primer kako čelnici grada vode računa o svojoj imovini. Apelujemo ovom prilikom da grad Niš preko Javnog pravobranilaštva zaštiti svoju imovinu, jer niko nema prava da je tako razvlači.

bojaninevode2velikaSki lift je u kvaru i može se popraviti za najviše 100.000,00 dinara, dok Ski klub traži od grada 500.000,00 dinara. Ako se ovako nastavi, staza „Sokolov kamen“ nikada neće proraditi. Ski klub kaže da sve ovo radi za građane Niša i za decu Niša. Pa ako je tako, neka im onda omogući skijanje na Bojaninim vodama! Ali kako će omogućiti, ako nemaju nikakvih prihoda?

Zato i na njih apelujemo da vrate pomenutu imovinu gradu kako bi je isti priveo nameni.

Rešenjem ovog problema bili bi stvoreni uslovi za razvoj Bojaninih voda u turističkom, sportskom, rekreativnom i svakom drugom smislu.

Sumirajući rezultate Ski kluba Niš na razvoju zimskih sportova na Bojaninim vodama, zaključili smo da ustvari isti i ne žele da Bojanine vode ikada prorade. Najbolje je od grada ili Republike izvući neka sredstva i trošiti ih po svojoj volji. Jer kako objasniti da se teren ski staze kosi već deset godina, a da nijednom nije bilo skijanja? A jedno košenje košta od 200.000,00 do 400.000,00 dinara. Takođe je mnogo radnih sati potrošeno kroz javne radove, a da nismo imali ni minut skijanja.

bojaninevode3velikaRazvoj turizma treba da bude među najznačajnijim prioritetima grada Niša. A Bojanine vode su kao stvorene za tako nešto.

Mi kao Planinarsko-turističko društvo „Bojanine vode“, pružaćemo svu moguću pomoć da se to i ostvari. Korišćenje Bojaninih voda je moguće i leti i zimi, jer su jednako privlačne tokom cele godine. One su sada stecište planinara i ljubitelja prirode iz zemlje, najviše Beograda i Vojvodine, i inostranstva.

Potrebno je uraditi prostorni plan u kome će biti predviđen bar jedan manji hotel, sportski tereni, staze za šetnju i mnogo drugih sadržaja koji će privući turiste.

Nadamo se da će ovaj naš apel uroditi plodom i da će Bojanine vode krenuti putem razvoja i prosperiteta.

* AUTOR JE PREDSEDNIK PLANINARSKO-TURISTIČKOG DRUŠTVA BOJANINE VODE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *