Borci imaju psihičke probleme zbog nagomilanih dugova za struju i komunalije

Većina boraca ratova iz devedesetih godina iz Niša i okoline i dalje žive u izuzetno siromašnim uslovima. Kako navode pojedini od njih, veliki problem su dugovi za struju i komunalije.

Borci na jednom od ranijih sastanaka

Na jednom od sastanaka oni svedoče da su „pritisnuti“ raznim nametima od države i da se čak mnogi bore da dnevno obezbede obrok.

Teško se živi. Sve plaćamo na rate. I struju i vodu, a penzija mi je nešto preko 24.000 dinara. Imam sina od 27 godina koji trenutno ne radi, a žena je domaćica. Snalazim se tako što odem u selo pa komšijama dovezem drva za zimu, ali to nije neka para – navodi Milan Todorović, jedan od učesdnika ratova.

Radiša Spasić, član tima pri Centru za socijalni rad gde se izrađuju socijalne karte boraca, kaže da mnogi od njih imaju psihičkih problema.

Dve trećine tih dugova se odnosi na dug za struju. Zbog toga su i mnogi isključeni s napajanja tako da žive bez struje. Strašno je to štra se događa sa tim ljudima koji su davali živote za ovu državu. Sada želimo da zaokružimo taj proces tako što ćemo neisplaćene ratne dnevnice da kompenzujemo sa dugovima. To bi bilo od izuzetnog značaja jer bi se ljudi značajno rasteretili – objašnjava Spasić.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *