Borci pripremaju tužbu zbog diskriminacije i žele sporazum sa Vladom Srbije

Borci rata iz 1999. godine tužiće Ministarstvo odbrane zbog diskriminacije oko isplate ratnih dnevnica, a kasnije bi trebalo da predlože Vladi Srbije da se sporazumno dogovore oko načina i sume koja im sleduje kao što su to dobili ratnici iz Topličkog okruga.

borci33
Rodoljub Vuković i Srđan Aleksić

Ovo je kratak rezime sinoćnjeg sastanka boraca sa advokatom Srđanom Aleksićem i njegovim timom koji vodi parnični postupak za isplatu dnevnica od 2004. godine. U Nišavskom okrugu postoji 16.500 njih koji traže ratne dnevnice, a u Srbiji preko 100.000 ljudi iz ove kategorije stanovništva. Aleksić zastupa 8.500 bivših učesnika rata.

Ceo slučaj je dobio drugačiji tok kada je pre nekoliko nedelja jedan od učesnika rata dobio u Nišu presudu da je diskriminisan u slučaju ratnih dnevnica. Diskriminisan je u odnosu na ratnike iz Topličkog okruga koji su dobili dnevnice, ali tu nije bio kraj. Kasnije je otkriveno da su dnevnice dobijali i oni koji ratište nisu ni videli pa čak i supruge koje su na osnovu „duševnog bola“ dobijale dnevnice, a rat su provodile u kancelariji. Ovo je značajno iritiralo i tada i sada niške pa i sve ostale borce u Srbiji tako da se ova parnica vodi do danas.


Tužba košta ukupno 3.800 dinara, ali se novac vraća po završetku parnice

Ono što je izdvojeno sinoć na sastanku je da će (bivši ratnici) tužitelji morati da plate ukupno 3.800 dinara kako bi dokazali diskriminaciju, ali kasnije bi trebalo taj novac da im se vrati u novčanike, po završetku parnice odnosno ukoliko se pozitivno po njih presudi. Ratnici i njihovi najbliži koji trenutno dobijaju socijalnu pomoć taj iznos neće plaćati, rečeno je na sastanku.


Ovaj slučaj je dospeo čak do suda u Strazburu. Ja sam mislio da će tada sa Vladom republike Srbije doći do sporazuma oko isplate. Vlada se žalila i taj postupak je vraćen na ponovno razmatranje. Tada su mnogi mediji protumačili da ste izgubili parnice što nije tačno. Strazbur je preporučio da borci ulože tužbu da su diskriminisani. To smo i učinili i sada dobili prvu tužbu što je korak u ovoj parnici. Sa tako dobijenim presudama, ja sam spreman da sednem sa predstavnicima Vlade Srbije i razgovaram o sporazumnom rešenju. To je mnogo novca, svi mi znamo da je teška situacija, a to najbolje znate vi. Na moju veliku radost, sud u Strazburu je preporučio da borbu vodimo pred domaćim sudovima i ja mislim da je možemo dobiti. Ja sam mogao da podnesem tužbu za isplatu dnevnica, ali mnoge tužbe su pale tako da je neophodno da idemo korak po korak, obratio se sinoć advokat Srđan Aleksić.

borci-44

On je rekao da ovaj parnični postupak vodi u ime Udruženja boraca rata 1999. godine i da borci „na kraju ove dugogodišnje borbe mogu da očekuju povoljnu presudu odnosno isplatu dnevnica.

Oni koji se bave boračkom organizacijom znaju na koji ćemo način mi da ponudimo Vladi Srbije sporazum. Borci Topličkog okruga (Prokuplje, Koršumlija…) su dobijali 200.000 dinara tada tako da ćemo tražiti i kamatu, ali to je na sudu da odluči kako će isplaćivati. Svakako da je ovo veliki korak u rešavanju problema isplate dnevnica. Ukoliko ne dobijemo sporazumni dogovor, onda će uslediti tužba za diskriminaciju – zaključio je Aleksić.

borcci

Rodoljub Vuković, predsednik Udruženja boraca rata 1999. godine kaže da će ova grupa podržati Aleksića i da je sada nemoguće da se podnesu kolektivne tužbe, već pojedinačne. On dodaje da će se savetovanje i delovanje oko podnošenja tužbi obavljati svakog dana od 10 sati na adresi advokatske kancelarije Srđana Aleksića.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *