Boško Obradović kolačar ove godine za Uskrs u Gornjem Matejevcu!?

Lider Pokreta „Dveri“ Boško Obradović biće kolačar(domaćin) crkve „Sveti apostoli Petar i Pavle“ drugog dana Uskrsa u selu Gornji Matejevac kod Niša. U ponedeljak, na drugi dan Uskrsa se tradicionalno održavaju litije u ovom selu, pored Niša.

Boško Obradović je potvrdio svoj dolazak i biće domaćin ove godine, kako je i obećao. Prošle godine je bio ovde u gostima i prisustvovao je litijama. Na pitanje sveštenika ko će biti kolačar, niko od meštana nije izrazio želju, pa se javio Boško. U našem selu ne postoji pravilo da samo meštani mogu da budu kolačari, to može biti ko god želi“, kaže crkvenjak M. Nikolić iz Gornjeg Matejevca.

Litije u Matejevcu
Boško Obradović, lider Pokreta „Dveri“ domaćin u Matejevcu

Preuzimanje kolačarstva pre svega se čini zbog zdravlja ukućana. Kolačar obavezno donosi kolač, žito i crno vino, a po želji obezbeđuje i posluženje.

U ovom selu na drugi dan Uskrsa održava se Sveta liturgija u ckrvi „Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“, nakon toga „Osvećenje masla“, kruži se oko crkve, zatim se u Uskršnje litije ide do crkve „Sveti apostoli Petar i Pavle“, gde se tradicionalno seče kolač.

Na ovim litijama se u Gornjem Matejevcu svake godine okupi i preko 1000 ljudi.

D.Vasić

1 Comment

  1. Nedopustivo je da kandidat na predsednickim izborima, Bosko Obradovic, cestita Veliki petak vernicima! Sta tu ima da se cestita? Raspece? Smrt? Mogu da zamislim kakav ce domacin biti kad on ne poznaje elementarne pojmove hriscanstva!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *