„Bože zdravlja, Bože zdravlja, Bože zdravlja“ – Konstrakta zatvara 30. „Nišvil“

Srpska pevačica i kantautorka koja je veću slavu širom Evrope i sveta stekla nakon pojave na Evroviziji 2022. godine sa sada već čuvenom pesmom „In corpore sano“ Ana Đurić Konstrakta, nastupiće na završnoj večeri ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, u nedelju, 18. avgusta.

Poznata pod umetničkim imenom Konstrakta, pevačica, tekstopisac i arhitekta, pre nego što je 2019. pokrenula solo karijeru, istakla se kao glavni vokalista indi pop grupe „Zemlja gruva!“, koja je osnovana 2007.

Iako su mnogi u Srbiji već slušali njene pesme, pobedom na Pesmi za Evroviziju ’22 i predstavljanjem Srbije na Pesmi Evrovizije 2022. godine u Torinu, kada je zauzela peto mesto, Konstrakta stiče međunarodnu slavu. Držala je rekord kao srpska izvođač koji je dostigao najveći broj mesečnih slušalaca na striming-platformi „Spotify“ sa više od 1,3 miliona u maju 2022. godine.

„Konstrakta uživo nastupa sa bendom kombinujući elektroniku i live svirku pod uticajem različitih muzičkih žanrova, uz vrlo originalan vizuelno koreografski koncept koji ostavlja jak utisak na publiku i donosi veliku količinu pozitivne energije – kažu iz Nišvila.

Prvu solo pesmu pod ovim pseudonimom objavljuje 2019. godine, pod nazivom Žvake, a zatim drugi samostalni singl Neam šamana (2020). 28. februara 2022. objavila je svoj projekat Triptih, 12-minutni muzički spot za tri pesme – Nobl, In corpore sano i Mekano. Koncept je bila ideja same Konstrakte, uz Anu Rodić i Maju Uzelac, a spot i pesme ilustruju savremeni život u Srbiji, svaka na svoj način.

Na festivalu „Sea Star“ u Umagu u Hrvatskoj, krajem maja 2022. godine nastupa po prvi put nakon Evrovizije pred publikom od oko 20.000 ljudi. Takođe Konstrakta i „Zemlja gruva!” postali su prvi lokalni hedlajneri na glavnoj bini Exita u julu 2022. godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *