Brazilski umetnik u Galeriji NKC-a

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Sava Stamenković

U špicu (2010)

Grafike brazilskog umetnika Paula Roberta Lizboa biće predstavljene u četvrtak 6. februara od 19 časova u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Izložbu će otvoriti Slavica Erdeljanović Curk, profesorka Fakulteta umetnosti u Nišu, koja o Lizboinim grafikama kaže:

Likovnom аnаlizom osnovne kаrаkteristike kompozicijа nа svim ili gotovo nа svim grаfikаmа, nаilаzimo nа jednostаvni „ključ“ zа rešenje problemа likovnosti. Tаj ključ je kvаdrаt ili prаvougаonik koji zаtvаrа i drži u likovnom redu i sklаdu bezbrojne „znаčke“ i simbole dа ne pobegnu ni аutoru ni oku posmаtrаčа. Ove kompozicije se ne mogu zаmisliti ni bez horizontаlnih i vertikаlnih podelа sа nizovimа simboličnih prikаzа potencirаnih i diciplinovаnih repeticijom.

Autor je u svojim delima kombinovao vernismuv, akvatintu, bakropis (ecovanu grafiku) i mezo tintu. Kod bojenih grafika, otisci su štampani sa više ploča.

Paolo Roberto Lizboa rođen je 1954. godine. Diplomirao je na Državnom univerzitetu Minas Žeraisa u Belo Orizonteu, gde danas radi kao profesor. Uglavnom se bavi grafikom, a imao je brojne izložbe u Brazilu i inostranstvu. Na njegovim grafikama je drveće, ptice, scene iz svakodnevnog života, a inspiraciju za njih nalazi u Leopoldini, gradiću u kom živi. Kritika njegove radove ocenjuje kao „vizuelnu poeziju“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *