Bulatović: Poskupljenje grejanja moguće, ali samo ako poskupi gas

Iako je Nadzorni odbor niške Toplane još pre početka grejne sezone doneo odluku da poveća cenu daljinskog grejanja u Nišu za gotovo 40 odsto i zatražio od lokalne samouprave i odobrenje za to, Gradsko veće i definitvno je odbilo takvu mogućnost. I sam gradonačelnik, Darko Bulatović nekoliko puta je u javnosti izjavio da je povećanje fiksnog dela na taj način nedopustivo, ali da će ukoliko gas poskupi, cena varijabilnog dela taj rast morati da prati.

Gradska-toplana1

U tadašnjoj odluci Nadzornog odbora predloženo je da fiksni deo računa bude uvećan sa 28,29 na 36,6 dinara po metru kvadratnom, odnosno 29,37 odsto, dok bi varijabilni trebalo da poskupi sa 3,91 na 5,67 dinara po kvadratu, odnosno 45 odsto. Iako su se čelnici JKp „Gradska Toplana“ nadali da će dobiti podršku Grada, to se ipak nije dogodilo.

Nekoliko zahteva je bilo od strane Toplane za povećanjem cena fiksnog dela grejanja u našem Gradu, i mi smo to svaki put odbili i nećemo prihvaiti kao što sam i onda tvrdio u javnosti, izjavio je Darko Bulatović, niški gradonačelnik.

Ipak, ovakva odluka koja je „ad akta“ važi samo za fiksni deo.

Sa druge strane, ukoliko dođe do povećanje cene energenata, odnosno prirodnog gasa, a to je onaj deo koji se odnosi na varijabilni deo, onda mi nećemo imati izbora i moraćemo to da ispratimo,dodao je Bulatović.

Podećamo, osim više cene grejanja, rukovodstvo ovog preduzeća, kako je tada Zoran Stojanović, v.d. direktora naveo u javnosti, najavilo je da će tražiti i promenu mnogih odluka koje je prethodno gradsko rukovodstvo, kako je tada rečeno, verovatno donelo radi održavanja socijalnog mira. Jedan od zahteva koji je Stojanović tada komentarisao gostujući u jutarnjem programu NTV ticao se i načinom obračuna potrošnje ali i naplate, što je tada i uzbunilo javnost.

Predložiću novom gradskom veću, da se iduće grejne sezone obračun vrši isključivo po utrošku, a da se po kvadratu ukine, jer su sada sve podstanice opremljene kalorimetrima. Ustupak je učinjen prošle sezone ali bi to sada trebalo da se promeni, objasnio je tada v.d. direktora Stojanović.

Međutim, ono što je i dalje „enigma“, jesu oprečne izjave, i zvanične i nezvanične, a kada je upravo reč o načinu obračuna, zbog čega su mnogi građani i zbunjeni.

Ja ništa ne razumem i ne znam ni šta da mislim, jer sam nekoliko puta čuo u medijima izjave direktora Toplane da više neće biti moguće plaćati po metru kvadratnom jer je navodno ta gradska uredba važila samo za prošlu sezonu, a da će sada svi morati da plate po utrošku, veli zbunjeni Dušan Marković, vlasnik stana od 69 kvadrata, i dodaje da je od mnogih iz UPSS-a čuo da ti navodi nisu tačni, i da je gradska uredba i dalje na snazi.

Ipak, kako Građanin nezvanično od izvora u vlasti saznaje, i dalje je moguće da Nišlije plaćaju i po utrošku i po metru kvadratnom, odnsono da ništa od prošle sezone nije promenjeno.

Bratislav Savić, klavijaturista ansanbla „Groš“ kaže da mu još u početku propagiranja načina grejanja na gas nije bilo jasno kako može da bude nešto jeftinije kada se energent doprema s mesta koje je stotinama kilometara daleko.

Grejanje je u stvari pored struje najvažnija stavka u životu Nišlija. Toliko se komplikuje s tim fiksnim i varijabilnim delovima računa da i matematički potkovani ljudi ne mogu baš precizno da razjasne račun. Kada se drva kupe na vreme, tamo negde juna, jula onda je to sigurno grejanje. Čovek ne zavisi od političkih odluka, cene gasa… – priča Savić koji inače koristi drva za ogrev.


Dug od 2,5 milijardi, a prosek plate 53.000 dinara

Prvi put je u javnosti, još početkom avgusta, novi v. d. direktora otkrio i da je JKP „Gradska toplana“ u dubiozi gotovo 2,5 milijardi dinara koje duguje po raznim osnovama i starim potraživanjima, jer je do nedavno figurirala samo cifra od 700 i kusur miliona dugovanja prema „Jugorosgasu“, koji na teritoriji čitave Srbije snabdeva samo nišku Toplanu, jer je takava ugovor sklopljen na državnom nivou. Prema poslednjim podacima taj dug bi uskoro trebalo da bude smanjen i to na osnovu novog kreditnog zaduživanja, ali i pored tolikih dugovanja, ali i ogromnog duga od skoro milijardu i po, koje korisnici duguju, podaci pokazuju da je prosečni neto lični dohodak za radnike Toplane oko 53.000 dinara.


N. Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *