Bulatović uporedio otvaranje pogona sa susretom Barbarose i Stefana Nemanje!? (VIDEO)

Da li je izvodljivo uporediti otvaranje industrijskog pogona za motanje kablova i sastanak Barbarose i Stefana Nemanje u Nišu krajem 12. veka? Jeste. To je danas uradio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović na otvaranju fabrike „Leoni“ u Nišu, a može da se čuje i vidi u amaterskom video materijalu. Normalno, njegove reči o tome su se zasnivale na elementima toleracije i građenju zajedničke privredne budućnosti.

Još jednu rečenicu da kažem – 1189. godine, otprilike na ovaj dan, nemački car Fridrih Barbarosa i srpski Stefan Nemanja u ovom danu, još jednom kažem u ovom danu ili krajem ovog meseca sastali su se uz najveće počeasti. Neka i mi, njihovi potomci, služeći se takvim primerima i onim koje danas vidimo (pokazao rukom na halu), gradimo bolju budućnost za naše narode, države i građane. Živeli! – rekao je Bulatović.

Zapravo, tokom cele ceremonije otvaranja bilo je nekoliko puta naglašavana činjenica prijateljstva srpskog i nemačkog naroda, iako svi dobro znaju kolika ljubav vlada između te dve nacije.

Posle Bulatovića i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić se osvrnuo na ove Bulatovićeve reči, podržavajući ga u ovoj istorijskoj paraleli jer je i prvi čovek države video da mu je niški saradnik malo preterao.

Hvala Darko na lepim rečima, iako će mnogi da te napadaju zbog toga i da pocenjuju to, ali kada se pogledaju „Leoni“ i juče „Cumtobel“ i „Džonson elektrik“, „Leoni“ će zaposliti 2.200 radnika… – naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić pokazuje prvi kabl proizveden u „Leoniju“ koji je dobio na poklon

Prema zvaničnim istorijskim podacima, nemački car Fridrih I Barbarosa i srpski župan Stefan Nemanja sreli su se u niškoj crkvi svetog Pantelejmona 27. jula 1189. godine, ali je njihov susret okončan bez dogovora o vojnom savezu. Car Barbarosa je tražio vojnu podršku za Treći krstaški rat.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *