Bus izborne reforme 2018

Aktivisti inicijative za promenu izbornog sistema Biram koga biram danas na Trgu Kralja Milana od 11 do 14 časova razgovaraće sa građanima o tome zašto je važno da imamo “narodne, a ne partijske poslanike”. Aktuelni proporcionalni izborni sistem, po kom je Srbija jedna izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, ne direktno za poslanike.

“Bus izborne reforme 2018” sa aktivistima inicijative Biram koga biram i organizacije Nacionalne koalicije za decentralizaciju kreće sa perona građanskog aktivizma i osim Niša posetiće još sedam gradova širom Srbije.

Poslanici u Narodnoj skupštini, predstavnici akademske javnosti, medija i organizacija civilnog društva učestvovaće u otvorenoj debati na temu reforme aktuelnog izbornog sistema tokom akcije na trgu od 12 do 13 časova. Učesnici debate u Nišu biće:

  • Slaviša Kovačević, profesor Pravnog fakulteta u Nišu.
  • Dušan Milisavljević, poslanik
  • Milija Miletić, poslanik
  • Milan Zirojević, novinar Južnih vesti
  • Nenad Stojanović, Proaktiv

Građani će moći da postave pitanje onima koje su birali ali i da čuju odgovore gostiju na pitanja: Zašto je važno da poslanici budu odgovorni građanima a ne samo partijskim liderima?Postoji li potreba za većim stepenom personalizacije, ne nužno kroz većinski izborni sistem?Kako do toga da svi građani Srbije budu ravnomerno geografski zastupljeni u Narodnoj skupštini?Kako se može uticati na to da žene budu srazmerno a manjine adekvatno zastupljene?

Na temu izborne reforme u okviru kampanje biće izvedena i stand up predstava Birač vs Preletač, 11. septembra od 20 časova u klubu Labeerint. Više info na FB stranici inicijative.

Nakon Niša aktivisti će posetiti i Novi Pazar (12. septembar), Kragujevac (14. septembar), Požegu (15. septembar), Pančevo (17. septembar), Novi Sad (18. septembar), Beograd (19. septembar) i Zaječar (24. septembar).

Podršku inicijativi za promenu izbornog sistema Biram koga biram pružilo je 20 000 građana potpisom Deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija, veliki broj eksperata u oblasti izbornog prava kao i predstavnika civilnog društva.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *