Candy Dulfer – počasna građanka Niša

Odbornici Skupštine grada Niša jednoglasno su na sednici održđanoj u petak 7. jula, doneli odluku da se poznatoj holandskoj saksofonistkinji Candy Dulfer dodeli zvanje počasne građanke Niša. Diplomu o dodeli ovog zvanja uručiće gradonačelnik Niša na svečanosti 13. avgusta kada Candy Dufer nastupa sa svojim bendom na Nišvilu 2017.

Kendi Dalfer

Kako stoji u Odluci – Inicijativu za dodelu zvanja pokrenuo je Nišville jazz festival, preko Sekretarijata za kulturu i informisanje , obrazloživši incijativu tim da je holandsa saksofonistkinja počev od svog prvog nastupa na Nišvilu 2009. godine , kontinuirano promovisala grad Niš i Nišville jazz festival nastupima na nacionalnim medijima Holandije, ali i širom sveta tokom svojih turneja i festivalskih nastupa na svim kontinentima.

Candy Dulfer je tokom poslednje dve decenije u svetskim razmerama sigurno najistaknutiji instrumentalista lepšeg pola u domenu funk muzike i smooth jazza. Ćerka je poznatog holandskog jazz saksofoniste Hansa Dulfera, koji joj je, na njeno insistiranje, i dao prve časove na saksofona kada je imala samo šest godina.

Posle svega nekoliko meseci učenja i članstva u lokalnom brass bendu, izašla je na scenu sa orkestrom svog oca kada je odsvirala i prva sola. Već sa 11 godina (1980) prvi put je profesinalno snimala u studiju, takođe sa očevim orkestrom, a već sledeće godine je naStupila i na poznatom North Sea jazz Festivalu sa bendom Ladies Horn Section.

Kada je napunila 14 godina osniva svoj sastav “Funky Stuff” koji ubrzo stiče ogromnu popularnost u Holandiji. U žižu svetske muzičke javnosti dospeva kada je čuveni Prince pozvao da mu bude gošća na koncertima u zemljama Beneluks, nakon čega je od ovog legendarnog umetnika dobila poziv da dođe u SAD i pridruži mu se na koncertima, TV gostovanjima i snimanjima. Neposredno pred odlazak u Ameriku, Candy je sa Dave-om Stewart-om iz grupe Euritmics snimala muziku za film „Lilly was here“ a naslovna numera postaje verovatno najpolularnija instrumentalna kompozicija tokom poslednje dve dekade 20. veka. Svoj vrhunski talenat i kreativnost pokazala je nastupajući sa brojnim značajnim umetnicima svetske muzičke scene.

Ovakva odluka predstavljala bi zahvalnost umetnici za dosadašnju promociju grada Niša, kao i dodatnu motivacija da kao počasna građanka nastavi sa promovisanjem našeg grada i Nišville jazz festivala – jednog od deset najboljih evropskih festivala – stoji u odluci Skupštine grada.

Nišvil tim

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *