Cecini stihovi „Grome moj“ u udžbeniku za peti razred izazvali burne reakcije

Jedna objava noćas na facebook profilu izazvala je mnogo polemika na ovoj društvenoj mreži. Priznati niški prosvetar, muzičar i sportista, Aca Jovan Krstić objavio je snimak 23. strane udžbenika za peti razred osnovne škole gde su navedeni stihovi poznate folk, ali i pop pevačice Svetlane Cece Ražnatović.

Stihovi su navedeni kao zadatak da učenici podvuku imenice u vokativu „u sledećim stihovima poezije i popularne muzike“. Cecini su stihovi verovatno svrstani u popularnu muziku. U ovom odeljku spomenuti su i stihovi Momčila Bajagića Bajage, Bore Đorđevića i Ju grupe, ali to u komentarima nije izazvalo pažnju kao što su to učinili Cecini stihovi.

(klik za uvećanje)

 

Jedan od komentara, verovatno đačke majke, otkrio je da je reč o radnoj svesci koja će se ubuduće koristiti samo za kućno dodatno učenje.

Ja nisam video udžbenik, ali je evidentno da je on korišćen ili da će se koristiti. Ja predajem matematiku i nisam srbista da znam koji je udžbenik dobio licencu ili ne? S obzirom na to da znamo o čemu pesma govori, ovi stihovi nas vraćaju u neka vremena koja ne pamtimo kao lepa – prokomentarisao je Krstić za „Gradjanin.rs“.

Mnogi su reagovali na ovu objavu, ali je fokus bio na Cecinim stihovima jer se mnogi ne slažu da deca uopšte u obrazovanju imaju dodir sa bilo kojim pesmama novokomponovanih melodija.


Oglasila se Ceca

Povodom polemike na društvenim mrežama oglasila se i Svetlana Ražnatović komentarom: „Pa sad baš taj stih, ima lepših. Zar ne?“ – napisala je ona.


Danas: Cecini stihovi nisu slučajni

Izbor stihova iz tubo folk pesme „Sećaš li se, lepi grome moj“ koju peva Svetlana Cece Ražnatović nije se greškom našao u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred osnovne škole, tvrdi za Danas Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kuči BIGZ, saznao je ovaj beogradski list.

Ona kaže da je autor radne sveske Vlado Đukanović svesno izabrao primer koji na dobar način oslikava vokativ, te da nije po sredi ni greška u izboru, kao ni materijalna greška.

Đikanović naglašava da je radnu svesku za peti razred, koja je urađena po novom planu nastave i učenja, odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bez ijedne greške.

Polemika o tome da li je stihovima Svetlane Ražnatović mesto u udžbeniku pokrenuta je na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija jednog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i polularne kultire. Pored stiha „A sećaš li se lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo“, navedeni su i stihovi iz pesama Riblje čorbe „Avionu, slomiću ti krila, da ne letiš, ona bi tu bila“, Bajage „Hajde, plavi moj safiru, hajde, čežnjo i nemiru“, kao i YU grupe „Dunave, moj Dunave, kakve mi vesti vode donose“.

Nigde nije navedeno ime, niti izbor odakle su ti tekstovi uzeti, a svi koji su prepoznali stihove pesme koju peva Svetlana Ražnatović su ih verovatno čuli. Autor ih je naveo samo kao primer za vokativ. On nije želeo da uzima samo primere iz književnih tekstova već i iz popularne kulture koja je deci tog uzrasta bliska. Ceca Bajaga, Riblja čorba, sve to spada u isti korpus popularne kulture i to je njima prepoznatljivo. A da li se to nama sviđa ili ne, to je drugo pitanje – kaže Đikanović.

Ona navodi da je udžbenik urađen u skladu sa zahtevima refome u kojoj se insistira na ostvarivanju ishoda, a ne na propisivanju sadržaja.


M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *