Cerebrum Forest

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: S.S.

slika 7Građani Niša imaju još dva dana da se upoznaju sa radom kragujevačkog umetnika Peđe Rakićevića.

Izložbu pod nazivom „Cerebrum Forest“, koju su prethodno imali prilike da vide Novosađani, otvorila je u galeriji Art 55 (ugao ulica Ćirila i Metodija i Prvomajske) 15. januara istoričarka umetnosti Radmila Krstić.

25. januara izložba se seli u Kragujevac, a potom putuje u Beograd i Budvu.

Peđa Rakićević rođen je 1972. u Prištini. Na Akademiji umetnosti u Prištini diplomirao je grafički dizajn 1995. i magistrirao slikarstvo 1998. Od 1999. do 2012. živeo je i radio u San Francisku, gde je završio i specijalističke studije digitalne publikacije.

slika 51996. postao je član ULUS-a (najmlađi član ikada primljen), od 2002. godine je član kalifornijskih udruženja umetnika Pacific Art League of Palo Alto i Berkley Art Center.

Dobitnik je brojnih nagrada za umetničko stvaralaštvo, a kao najvažnija se ističe Unicefova nagrada za antiratnu tematiku.

Kako kaže, jedna privatna poseta Kragujevcu 2012. naterala ga je da tu i ostane, a „Cerebrum Forest“ je plod njegovih utisaka i razmišljanja prve „povratničke“ godine u Srbiji.

slika 8Slikar Sava Stojkov o ovom ciklusu beleži: „Autor je ozbiljno promišljao koncepciju slike, u koju je ugradio svu svoju osećajnost i poetičnost. Racionalno je kontrolisao sliku, nastojeći da ostvari nekakvu tihu, relaksirano sazdanu estetiku – kojom bi da obraduje svog posmatrača.“

Sam autor o Šumama cerebruma kaže:

„Inspiracija za ovaj ciklus je nastala kao rezultat unutrašnje požude za koloritom često uzburkanih i na momente smirenih cerebralnih funkcija. Objektivno, okruženi smo šumama cerebruma gde je svaki od njih neopisivo razgranat u propuštenim mislima koje konstantno plutaju oko nas, tako da i cerebrum razmišlja u boji do raznolikosti nijansi kojima se ne može dostići poredjenje egzistencije cerebruma i drveta… kao pejzažima u različitim postojanjima, dok su u isto vreme obuhvaćeni primetnim simularnostima.

U suštini posmatramo koloritne pejzaže konkretnog cerebruma.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *