Čestice zagađivači vazduha prelaze granicu zimi i troduplo u Nišu

Na jugu Srbije, Niš jedini prati pm čestice takozvane leteće prašine u gradu. U Srbiji postoji 17 gradova u kojima se prati gustina ovih čestica, a Niš je mesto u kome ima velikih problema od te vrste zagađivača. U narednim mesecima očekuje nas grejna sezona, a čađ toliko u velikoj meri zagađuje vazduh da je Niš bio proglašen najzagađenijim mestima u regionu.

Ivana Krstić, načelnica Sekretarijata za životnu sredinu kaže da bi se Niš oslobodio toga, građani moraju da pređu na obnovljiva goriva tokom grejne sezone.

Krstićeva navodi da je prošle godine instaliran uređaj, vredan oko pet miliona dinara, a koji meri pm čestice iz minuta u minut.

Mi merimo pm čestice 10 i 2,5 mikrometra na dva merna mesta. To su Institut za javno zdravlje i Osnovna škola „Sveti Sava“. Normalno, poznato je da se mnoge institucije greju na mazut, ugalj i ogrevno drvo, a samo 30 odsto Nišlija na parno grejanje ili gas. To u značajnoj meri povećava broj čestica u vazduhu i odatle se javlja zagađenje. Mora se primetiti jedna stvar, zagađenja ima uvek kada nema vetra. Kada vetra ima, onda su merne jedinice, puno niže. U svakom slučaju, ništa od tih podataka nije toliko alarmantno, ali svakako da moramo da težimo energentima koji izbacuju manje štetnih materija – kaže Krstićeva.

Ona kaže da je Nišlijama poznato da kada gledaju s brdovitih delova Niša, vide oblake smoga.

Da, viši delovi kao što su Vinik, Pantelej, Delijski vis, Gorica ima mnogo manje zagađenja jer su čestice teže od vazduha tako da su u gradu u kotlini najzagađenije donje tačke. Mi pratimo svakodnevno gustinu uzimajući izduvne gasove automobila, ložišta i drugih zagađivača. Kada je ovako toplo jesenje vreme imamo 30 mikrometara pm čestica po metru kubnom, a zimi ta mera ide i do 150 pa čak 200 tako da premašuje granične vrednosti, a granica je 50 – dodaje ona.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanja Gradske opštine Pantelej

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *