Čestitka za 1. maj: Niška vlast izglasala poskupljenje vrtića za 20 odsto

Većina u Skupštini grada Niša koja čini vlast danas je podigla ruke i glasala za poskupljenje ekonomske cene boravka dece u vrtićima za oko 20 odsto. „Za“ je glasalo 28 odbornika, a „protiv“ šest odbornika.

Poskupljenje je šefica finansijske službe „Pčelice“ objasnila „kao usklađivanje parametara sa već izglasanim budžetom!? Ona je rekla da „neće biti potrebno da se radi rebalans budžeta zbog poskupljenja, koje ako ne poskupi, prekršiće se zakon“. Povećanje cene je predložio Upravi odbor Dečije ustanove „Pčelica“.

Niška skupština

Na sednici je rečeno i da cena boravka dece u vrtićima nije povećavana od 2013. godine.

Puna cena boravka dece u vrtićima iznosi 20.140 dinara. Od toga, 80 odsto se plaća iz budžeta, a 20 odsto izmiruju roditelji“. Boravak dece sada košta oko 4.000, a mališana predškolskog uzrasta 6.000 dinara.

Radmila Popović (Dosta je bilo) je rekla da to iznosi oko 1.000 dinara mesečno više nego do sada, a koliko su izdvajali roditelji.

Ovo poskupljenje isključivo ide u korist većini, a time se pokriva loše poslovanje Dečje ustanove „Pčelica“. To je zato što smo saznali da „Pčelica“ duguje dobavljačima oko 50 miliona dinara. Uprkos, tome dugo je „Pčelica“ uzimala dodatna sredstva od roditelja i nikada nije objašnjeno gde je taj novac utrošen – rekla je Popovićeva.

Jedan od protesta roditelja dece koja borave u „Pčelici“ – sada će roditelji plaćati od 800 do 1.000 dinara

Miodrag Stanković(DS) rekao je da je plata u Beogradu 23.000 u proseku viša, da je poskupelo gorivo i druga roba, a da su plate ostale iste. On je nešto ranije naveo da je kupovna moć Nišlija značajno niža nego ranije tako da će ovo biti dodatni udar na budžet Nišlija.

Dragoslav Ćirković (SDS) je naveo da je ovo „čestitka roditeljima za 1. maj – praznik rada“. On je naveo „da nema tog usklađivanja parametara gde se nešto mora izglasati“.  Opozicija nije glasala za ovaj predlog.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je rekao da će biti bolje narednih godina. On je naveo sve kategorije dece koja ne plaćaju vrtić, ali rekao da je puna cena boravka dece u vrtiću u Aleksincu 25.000 dinara.

Ako smo spremni da čuvamo tu instituciju („Pčelicu“) izvršavanje obaveza sa usklađivanjem obaveza i zakona, to mora da se učini. Ne krijem da se loše živi, ali neke stvari moramo da uradimo i ne bi trebalo decu mešati s politikom. Nemojte da zloupotrebljavate stvari. Hajde da pričamo istinu. Šta ja kao ne volim decu, pa ih vi branite… Svuda je subvencionisanje 80 odsto od lokalne samouprave, a mi plaćamo 3,5 milijarde obaveza iz prethodnog perioda. I ako je potrebno, ja snosim odgovornost. I vaša i naša politika nas je, gospodine Ćirkoviću, dovela u ovu situaciju. Ovo je minimalni iznos koji smo mogli da formiramo – rekao je Bulatović.

Bulatovića su podržali Aleksandar Cvetković i Mile Ilić iz Socijalističke partije Srbije, ali da se cena boravka posebnih kategorija dece, još jednom razmotri.

M.S.

 

 

5 Comments

 1. d.bulatović kaže da će u budućnosti biti bolje ? da ne imitira , možda, svog av, av, koji ga je „udomio“ sam’ tako!
  ima li /d.b./ imalo dostojanstva i da počne da razmišlja svojom glavom ??? Mada … pitanje je ? Od 2012.god. sve nam je „bolje i bolje“ a svima ,koji „učestvuju“ /sve sami olimpijci/,je NAJBOLJE !! Niti oru , niti kopaju , ne razmišljaju a lova – kaplje li kaplje i njima je sve bolje i bolje !
  A ontegritetu prof dr grcr fr m. ilića i ostalih „evnuha“ iz sps-a , ne vredi ni govoriti a tek o dostojanstvu … ne vredi trošiti reči !
  I oni sebe nazivaju „gradjanima“ – da ali drugog reda.
  Još Srbija nije dotakla dno ali HOĆE , uskoro , sa ovim mizernim likovima i uvlakačima – 100 % .
  Ma , neka svojim glasačima čine sve najbolje – podizanjem cena i inflacijom /kažu da nema inflacije/ … Najgora , moguća inflacija je kada narod nema para da kupi osnovne potrepštine !
  Izgleda da ja grešim – Nišlije imaju lovu !!!!????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *