Četvorogodišnjak iz niškog vrtića sam otpešačio kući ili sa sedmogodišnjim bratom?

Nikola-Markovic-1
piše: Nikola Marković, novinar Niške televizije i Večernjih novosti

Po povratku sa izleta na koji su deca iz niškog vrtića „Panda“ išli sredinom juna, četvorogodišnji dečak, prema rečima roditelja, iskoristio je nepažnju vaspitačica, izašao iz autobusa i sam otpešačio do kuće. Porodica Ničić insistira na temeljnoj istrazi i poziva na odgovornost.

U „Pčelici“ potvrđuju za današnji štampani broj Večernjih Novosti da je eventualnog propusta bilo, zbog čega će i sankcionisati odgovorne, ali ukoliko se utvrdi krivica. Pojedini iz Pčelice tvrde i da su činjenice sasvim drugačije kao i da se tako nešto nikada nije dogodilo pa ni sada.

Izlet je bio 13. juna ove godine. Roditelji su, prema mejlu poslatom medijima, tražili odgovor odmah, ali im je obećano da će ga dobiti do 5. jula. Prema tvrđenju roditelja do danas nisu dobili zadovoljavajući odgovor.

panda
Vrtić Panda – foto: RTV Belami
Mirjana-,-Majka-decaka
Mirjana Ničić, majka dečaka

Grupa mališana iz vrtića „Panda“, koje se nalazi u niškom naselju Branko Bjegović, sredinom prošlog meseca, išla je sa vaspitačicama na jednodnevni izlet u Svilajnac. Pri povratku, kada se autobus parkirao ispred vrtića, mali Mihajlo Ničić (4) iskoristio je, kako tvrdi porodica, napažnju svojih vaspitačica, izašao iz vozila i sam se pešice uputio kući. I sada „zahvaljuju bogu“ što im se dom nalazi na nekih 800 metara od vrtića, što ga nisu napali psi koji tuda lutaju i što mališan zna da ne sme da prilazi autoputu koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Tog dana moj sin i snaja su radili, i zato smo i upravo ovlasćeni deka i ja da možemo da uzimamo Mihajla, ali je kada sam tamo stigla umalo me infarkt nije strefio, jer niko nije znao gde mi je unuk, prepričava vidno uzbuđena Jelica Ničić, baka mališana prisećajući sete situacije.-Vaspitačice su prvo rekle da su dete odveli roditelji, ali kada sam rekla da to nije moguće jer su na poslu, nastala je prava pometnja i svi su počeli da ga traže, pa i roditelji, sve dok mi uplakanoj nije prišla žena koja mi je saopštila da je spazila dete kako ide ka kući, kaže deka dečaka.

Sve se na sreću dobro završilo, jer ga je deka koji je „otrčao“ kući tamo i zatekao, sa starijim bratom koji pohađa prvi razred u školi pored vrtića, i koji je prema rečima roditelja, već bio u svom domu.

Nismo želeli da ovo dižemo na viši nivo, ali smo hteli da se utvrde sve činjenice kako se ovo ne bi ponavljalo, ali ni mesec dana nakon razgovora sa nadležnima mi nemamo odgovor. Kako smo čuli vaspitačica je izjavila da je dete otišlo sa komšijom i bratom, ali to nije istina i zato želimo da stvari isteramo na čistac, jer čemu onda ovlašćenja ako zaposleni mogu da predaju dete bilo kome, kako tvrde, odnosno da ono samo neprimećeno ode i da niko ne zna gde je, priča Mirjana Ničić, Mihajlova majka.

dečak
foto: gradjanin.rs – slobodna ilustracija

U upravi „Pčelice“ oštro su demantovali navode da se dečak udaljio sam od autobusa, ali potvrđuju da su pravila prekršena, i da će protiv odgovornih biti pokrenut disciplinski postupak, nakon čega će im biti izrečena i primerena kazna.

Nismo izbegavali i odlagali istragu, ali je vreme godišnjih odmora pa je čitava procedura išla sporije, i nikako ne poričemo da je došlo do propusta, jer vaspitačice od kojih je jedna bila u autobusu a jedna napolju nikako nisu smele da se dete udalji sa maloletnim bratom niti sa nepoznatim licem, ali nema ni govora o tome da je dečak sam otpešačio do kuče bez ičijeg znanja, odgovorno tvrdi Ivan Todorov, pomoćnik direktora PU „Pčelica“ dodajući da su izjave od odgovornih osoba uzete.

Jonić: Bezbednost podignuta na visok nivo

Moji saradnici će po ovom slučaju sprovesti istragu do kraja i reagovati shodno situaciji, ali tvrdim da je u poslednjih nekoliko godina bezbednost u svim našim objektima podignuta na najviši nivo. Osim video nadzora, uveli smo i elektronske ulazne kartice i za zaposlene i roditelje, zna se vreme dolaska i odlaska i sve kapije i vrata su zaključana sve vreme, tako da niko nema razloga za brigu jer su kontrole maksimalno stroge, navodi za Novosti Zoran Jonić, prvi čovek „Pčelice“.

Roditelji traže premeštaj u drugu grupu

Verovatno ćemo tražiti premeštaj u drugu grupu kako bi se o njemu starala druga vaspitačica, jer nismo sigurni kako će se ponašati prema Mihajlu posle ovoga, dodala je zabrinuta majka Mirjana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *