Čip kartice u vrtićima dobra odluka, ali zbunjivaće bake i deke

Od ove godine, Uprava predškolske ustanove „Pčelica“ u saradnji sa Gradom, uvela je nove bezbednosne mere, koje bi trebalo da dodatno „osiguraju“ boravak dece koja su im poverena na čuvanje.

Upravna zgrada PčeliceOsim video nadzora, kojeg trenutno ima u gotovo svim vrtićima niške „Pčelice“, od početka nove radne godine, ulazna vrata svih obejkata dodatno su osigurana čip karticama koje će svi korisnici, čija deca borave u vrtićima morati da poseduju.

Roditelj Marjan Gavrić kaže da je zadovoljan ovim sistemom koji je uveden radi bezbednosti dece, ali da postoje određene nedoumice.

Cela stvar se tek uhodava tako da ćemo videti šta će se desiti ako ja ili supruga zaboravimo karticu, a nikoga nema da nam „pridrži vrata“. U našoj porodici malog Aleksu(4) ponekada dovodi baka, a uzima deka, a zimi često ja pozovem tasta pa mu kažem da ću ja da odem po dete. To su neki problemi koji će se javljati kod svih, ali valjda će se i to nekako rešiti – kaže ovaj roditelj.

Dr Zoran Jonić, direktor "Pčelice"
Dr Zoran Jonić

Prema rečima nadležnih, to je već odavno trend u svetu, ali je i to jedan od načina da se konačno „stavi pod kontrolu“ ko ulazi i ko izlazi iz eobdaništa.

Mi smo na svim objektima, od naših sredstava uz pomoć Grada, postavili te posebne uređaje koji će očitavati identifikacione kartice, i to će, nadam se, zaista uvesti red kod naših korisnika, ali i osim što će povećati bezbdenost mališana koji su nam najbitniji, nama jasno prikazati stanje potrebe za obrocima i ko te obroke koristi, izjavio je za Građanin Zoran Jonić, direktor „Pčelice“.

Razlog za „ovakve mere“, su, kako kažu nadležni, nemili incidenti koji su se dešavali nekoliko godina unazad, ali i osavremenjavanje bezbednosnog sistema, koji je neophodan kako bi deca bila što bezbednija.

Međutim, iako se i savet roditelja složio ali i roditelji koji misle da je to odlična stvar, pre nekoliko dana u javnosti se pojavio nesporazum koji se tiče cene te kartice, koje svi roditelji moraju sami da kupe, jer je kako navodi Jović, došlo do zabune.

Ni u jednom trenutku nije bilo reči o cifri od 120 dinara i tvrdim da to nije tačno, jer sam ja odmah rekao da će cena biti 220 dinara sa PDV-om, kao što i jeste, i novac se uplaćuje direktno firmi koja je ugrađivala taj sistem, i naša Ustanova nema veze sa tim, a ugradnju i plaćanje smo mi i Grad finansirali, tvrdi Jonić. Novi ugrađen sistem sastoji se od kartice, čitača i kontrolora koji omogućava automatsko otključavanje električne brave, i već je počela faza testiranja koja će, kako ističu u Pčelici taman biti završena dok svim roditeljima ne stigne kartica.

Podsećanja radi, pre skoro dve godine, jednoipogodišnji mališan neprimećeno je napustio zgradu vrtića „Bambi“ i izašao u dvorište, a 2013. godine trogodišnjak koji je bez jakne u sobnim patikama samo je pukom srećom bezbedno vraćen u objekat, jer su ga prolaznici zatekli ispred kapije kako stoji uplakan.


Marija Milijić, dugogodišnja novinarka i voditeljka na televiziji, ali i administrator izuzetno posećene FB stranice „Mesto za roditelje“ iz Niša kaže da bi o bezbednosti dece svakako trebalo voditi računa, ali da bi više trebalo voditi računa o samom čuvanju dece i obezbeđivanju uslova za boravak mališana u obdaništima.

Početak zime, odnosno grejne sezone je uvek problem u Nišu. Tako je bilo i ove godine, pa su dečica sedela u jaknama u prostorijama vrtića. Kartice su dobra odluka, ali trebala je priprema da usledi pre uvođenja. Kako će bake i deke koje se „boje“ tehnologije znati da je koriste. Nadam se da će za jedno dete moći da se dobiju dve ili tri kartice pa da roditelji, bake deke nemaju problema ko će kome i kada da doturi karticu. Veliko je pitanje i šta ako se ta kartica ukrade u autobusu, na primer, kako onda reagovati – priča Milijićeva.


N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *