CNN turistima predložio da posete 11 mesta u Srbiji – jug kao da ne postoji

Američka televizijka mreža CNN objavila je na portalu reportažu o Srbiji sa preporukom 11 destinacija koje turisti treba da obiđu u Srbiji. S juga Srbije se preporučuje samo Đavolja varoš.

Nepoznati su kriterijumi ove preporuke svetski poznate kuće, ali malo je čudno da je „kultura kafea“ u Beogradu sadržajnija od arheoloških nalazišta u i oko Niša. Preporuka je i da se prošeta Zemunom i posebno svrati u neki od restorana!? Na ovoj listi festivala preporučuje se Egzit i Guča. Džez festival Nišvil se i ne spominje.

Uz fotografije, CNN je preporučio turistima, između ostalog, da obiđu Beograd, Novi Sad, Suboticu, noćni život Beograda, planinu Taru, Zlatibor i manastir Studenicu, Frušku Goru, Drvengrad…
Prvi na listi destinacija je Beograd, a CNN opisuje ga kao „dinamičnu prestonicu koja leži na ušću Save u Dunav“.

Dodaje se da Beograd ima „nepogrešivu“ energiju, posebno kada je u pitanju noćni život i „kultura kafea“.

CNN među najinteresantnijim lokacijama u srpskoj prestonici izdvaja Dorćol, navodeći da se radi o jednom od najatraktivnijih delova grada, zatim Knez Mihailovu, Skadarliju i Savamalu.

Đorđe Bojanić, niški istoričar kaže da Niš i jug Srbije ne bi bio toliko interesantan da nema sve te odlike, pa ma kakvi kriterijumi bili.

Mi imamo stvarno retka arheološka nalazišta i manastire s jedne, a s druge strane fantastičnu hranu. Ćele Kula je na primer, jedan od par takvih spomenika na planeti, Logor na Crvenom krstu je svedok istorije gde se dogodio prvi kolektivni beg u porobljenoj Evropi. Tu je Mediana koja je na žalost zatvorena za posetu… O kulturi ispijanja kafe, roštilju, svrljiškom jagnjetu i belmužu se već sve zna. Onda manje poznati, a ipak vredni su Kurvingrad, Latinska crkva u Gornjem Matejevcu… Šta reći o fenomenalnoj prirodi. Evo, nalazite me ovde u Ravni kod Knjaževca, prelepom arheo – etno parku. Dakle spisak je zaista dugačak od čega je nešto na toj listi moglo da se izabere – komentariše Bojanić.

Na listi srpskih lokacija koje se preporučuju turistima našla se šetnja kroz Zemun i odmor u nekom od njegovih mnogobrojnih kafea i restorana.

Novi Sad, nazvan „srpskom Atinom“, preporučen je kao kulturni i obrazovni centar. Predlaže se obilazak Trga slobode, gradske skupštine, rimokatoličke crkve i Petrovaradinske tvrđave.

CNN preporučuje Suboticu, njenu arhitekturu i mađarske ukuse i ambijent, kao i prirodne lepote Kopaonika, Zlatibora, Tare i Fruške Gore.

Đavolja varoš takođe se našla na spisku interesantnih lokacija kao „nesvakidašnji prirodni fenomen“ koji vredi videti.

Na listi se nalazi i Drvengrad, na Zlatiboru, kao „ekscentrično etno-selo“ urađeno nalik na ona iz 19. veka, i Šarganska osmica.

Među najatraktivnijim turističkim lokacijama našao se i manastri Studenica, koji se nalazi na Uneskovoj baštini, a CNN navodi da se radi o jednom od najveličanstvenijih manastira u Srbiji.

Turistima se preporučuje da vide i neki od srpskih muzičkih festivala, poput Egzita ili Guče.

N1/M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *