Crkva u Adrovcu izuzetan turistički potencijal opštine Aleksinac

Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu u opštini Aleksinac podignuta je 1903. godine na mestu gde je u srpsko–turskom ratu iz 1876. godine kao dobrovoljac poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevic Rajevski, a po kome je Lav Tolstoj oblikovao lik Vronskog u poznatom romanu „Ana Karenjina“.

Opština Aleksinac je prepoznala ovo mesto kao jedno od važnih lokacija na turističkoj mapi Srbije. Urađeni su projekti koji bi na tom mestu doprineli većem razvoju turizma.

Postoji tu problem jer je crkva i okolina u crkvenom vlasništvu tako da nas koče obični papirološki problemi da na tom mestu izgradimo spomenarnicu i mokri čvor koji je jako bitan zbog dolaska turista. Postoji i taj problem što se nama u lokalnoj samoupravi niko ne javlja kada dolazi u Adrovac, i pored toga što smo obezbedili besplatnog pratioca grupa. Na toj lokaciji je planirana izgradnja putne infrastrukture, ali ti dogovori sa Crkvenom zajedniicom traju pa se nadamo da će se naći zajednički interes da se izgradi bolji put do crkve – kaže Direktorka Turističke organizacije Aleksinca Milena Maksimović.

Na mestu pogibije pukovnika Nikolaja Rajevskog u Gornjem Adrovcu njegovi ratni drugovi su prvobitno podigli skroman spomenik koji se i danas nalazi ispred ulaza u crkvu. Mesto za gradnju crkve otkupila je srpska kraljica Natalija. U narodu je poznata kao šarena crkva ili crkva ljubavi, ruska crkva, podignuta je po planovima i priloženim sredstvima grofice Marije Rajevske, snahe i žene njegovog mladeg brata Mihaila. Crkvu je gradio Josif Kolar iz Niša uz trud i nadzor vladike niškog Nikanora Ružicica, kako piše na spomen ploci.

gradjanin.rs
Foto: tt-group

Medijski sadržaj „Dobro mesto za investicije“ sufinansiran sredstvima za javno informisanje opštine Aleksinac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *