Crni luk čak osam puta skuplji od jabuka

Na niškim pijacama se ovih dana jabuke mogu kupiti za čak 10 dinara po kilogramu dok se ista količina crnog luka može naći po ceni od čak 80 dinara!

Bilo je i ranije dispariteta cena, ali nikada luk nije osam puta skuplje koštao vuiše od srpskog voća. Prodavci jabuka sležu ramenima i na pitanje zašto je tolika razlika, kažu da je to „ogledalo ekonomije u državi“.

Ima mnogo faktora zašto je tolika razlika u ceni. Mi ne možemo da izvozimo jabuke jer zna se ko to može, a one propadaju. Na drugoj strani, kod nas je luk slabo rodio pa je uvozni na kvantaškoj skup. I šta da ja radim kada tona jabuka ne košta ni 1000 evra odnosno staje 10.000 dinara. U to je računata distribucija, ostali troškovi. Neko i kupi dva, tri kila jabuka za pitu i slično, a koliko vidim mušterije luk pazare po jednu glavicu ili dve – priča nam jedan od prodavaca.

Na nekim mestima na pijacama ima i po ceni od 20 dinara, ali te jabuke su tretirane raznim hemijskim sredstvima protiv buđi.

Nelogičnosti na niškim pijacama koje diktira tržište još postoje. To je, na primer, da se za jednu vezu mladog luka može kupiti tri kilograma jabuka i slično.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *