Da li je plakat Niškog sajma knjiga sporan?

Niški 54. Sajam knjiga počinje danas u hali Čair gde će se predstaviti oko 70 izdavačkih kuća i oko 80 stripskih izlagača, najavio je direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić. On je rekao na konferenciji za novinare da će program biti kompleksniji i bogatiji.

Da li je plakat sporan?

Tu je bilo reči i o plakatu sajma koji je od pojedinaca na društvenim mrežama okarakterisan kao sporan. Na plakatu se vidi kafanski sto na kome se nalaze knjige, čašica rakije i flaša piva na kome piše „Knjiško“, a dizajn boce je identičan Niškom pivu. Reč je o kafani „Biser“ u Nišu gde je, na primer, naš veliki pisac, Zoran Ćirić za vreme rata 1999. godine, napisao roman „Prisluškivanje“.

Termin „sporan“ se u stvari odnosi na to da li priliči da se knjiga poredi sa kafanom, a gde je pritom slogan manifestacije „Pohvala knjizi“.

Savić je odbacio kritiku zvaničnog plakata ovogodišnjeg Sajma, na kojem su knjige fotografisane na kafanskom stolu, s čašicom rakije i flašom piva na kojoj piše „Knjiško“.

Insistiranje na konvencionalnosti vodi u tom pravcu da onda kritikujete nekoga da je isti iz godine u godinu, a kada napravite nešto što predstavlja drugačiju vrstu interpretacije na zadatu temu, onda se pojavljuju kritičari koji smatraju da treba ostati u okvirima konvencionalnosti“, istakao rekao je Savić i dodao da „društvene mreže postoje da bi ljudi slobodno rekli ono što misle“.

Po rečima direktora Niškog kulturnog centra, kafana jeste dala značajan doprinos razvoju književnosti i kulture u Srbiji i spomenuo je na primer Skadarliju u Beogradu, u čijim kafanama su nekada pisci nalazili inspiraciju za svoja dela.

Krajem 19. i početkom 20. veka književni život u kafanama bio je veoma živ i intrigantan. U kafani je praktično osnovana ‘Politika’, organizovane su (u kafanama) pozorišne i prve filmske projekcije“, rekao je Savić.

On je dodao da je i dan danas „kafanski ambijent karakterističan za određene pisce“, te ne smatra da je sadržina plakata „nešto posebno problematična“.

Sajam knjiga u Nišu trajaće do 29. novembra, uz promocije knjiga, književne susrete i drugi program.

Cena pojedinačne ulaznice je 120 dinara, cena grupnih ulaznica je 50 dinara, a takozvana bibliofilska karta koja važi za sve sajamske dane, košta 400 dinara.

M.S./Beta

1 Comment

  1. Ne ulazim u to da li je kafanska pozadina primerena za plakat sajma knjiga, ali da je sam plakat uradjen amaterski, vidi se po upotrebi nekoliko različitih fontova. Autor plakata je verovatno neki mesar ili tapetar po struci, ali je sticajem okolnosti stranački zbrinut kao stručni saradnik Niškog kulturnog centra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *