Da se ne zaboravi: Najmlađi(13) srpski junak bez obeležja u Srbiji

Piše: Đorđe Bojanić, prof. istorije i urednik sajta Srpaka istorija

Spomenko Gostić (15. avgust 1978—20. mart 1993) iz Doboja (selo Jovići nadomak Maglaja), bio je vojnik sa 13 godina, više puta ranjen, najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Taj junak, dečak odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

Na početku rata u BiH, umrla mu je majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od strane tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nuđeno mu je da ode u Pariz (Francuska), ali je izričito odbio, jer nije hteo da napusti otadžbinu koja je bila u ratu i on deo nje koji se borio za slobodu svog naroda. u njegovo selo je stigao naš gastarbajter iz Francuske, koji mu je ponudio da ga odvede u Pariz da tamo živi i da ga školuje.

Na takvu ponudu Spomenko je tom plemenitom čoveku, koji je hteo da ga usvoji odgovorio „Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde“.

Danas ga se slabo ko seća… tu leži i naša tragedija, zaborava. Naši đaci i deca ništa o njemu skoro da ne znaju, mislim da ova priča o ovom junaku ne sme ostati u prašini i na smetlištu istorije.

Umesto da se nađe u udžbeniku za 8. razred i da mu se u Srbiji podigne veličanstveni spomenik i snimi igrani film… mi imamo zaborav.

Spomenko je sahranjen na groblju Gornji Ulišnjak, gde počivaju njegova majka i baka

Spomenko je bio i više od heroja, pravi junak i častan čovek. Ovaj dečak je verovatno jedna od najznačajnijih ličnosti, zato što je imao samo 14 godina kada ga je muslimanska granata pokosila. On je danas nepravedno zapostavljen, u Srbiji nijedna škola, ulica ne nosi naziv po njemu, nema spomenika…

Zaboravili smo mi i na Momčila Gavrića (najmlađi kaplar na svetu), pa smo ga poslednjih godina otrgli iz zaborava, verujem da će tako biti i sa Spomenkom.

Spomenko Gostić je kao i Momčilo Gavrić, pravi primer junaštva u teškim vremenima i mukama, pravi primer čojstva, rodoljublja, oni trebaju da budu uzor srpskoj omladini.

Spomenko je sahranjen na groblju Gornji Ulišnjak, gde počivaju njegova majka i baka, a do groblja se vrlo teško stiže zbog lošeg puta.

U Doboju 2014. ispred crkve otkriven je spomenik ovom mladom heroju. Pre dve godine, u Višegradu jedna od ulica je ponela ime ovog slavnog mladog junaka.

1 Comment

  1. Bitno je da znamo za kurira Mišu učesnika NOB-a koji je kao i Momčilo i Spomenko imao 13 godina. Ali politika je takva da se sve srpsko poništi, a tuđe veliča.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *