„Da se ne zaboravi!“ – održan komemorativni skup povodom 25. godišnjice od NATO agresije

Komemorativni skup u organizaciji Kluba generala i admirala Vojske Srbije pod nazivom „Da se ne zaboravi!“, povodom 25. godišnjice od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, održan je u velikoj Sali Doma Vojske Srbije. Na skupu su govorili državni sekretar Ministarstva za rad Dejan Antić i general-pukovnik Vladimir Lazarević.

General-pukovnik Vladimir Lazarević, ratni komandant Prištinskog korpusa VJ naglašava da je pre 25 godina NATO izvršio agresiju na našu zemlju bez presedana u istoriji ratovanja, i da se postavlja pitanje zašto je na kraju 20. veka izvršen takav zločin protiv čovečnosti, a niko nije odgovarao.

„Ciljevi su bili monstruozni, da pretvore Srbiju u prah i pepeo, poraze i ponize srpski narod. Snagom naših branilaca ti ciljevi im se nisu ostvarili. Ipak više hiljada ljudi izgubilo je živote, od čega 78 dece i 1139 policajaca i vojnika“ – kaže Lazarević.

Državni sekretar Ministarstva za rad Dejan Antić kaže da je skup organizovan kako bismo se setili svih stradalih Srba u NATO agresiji, da je jako važno da govorimo o srpskom stradanju i srpskom herojstvu, i ovom prilikom najavio otkrivanje Spomen-kripte.

„Centralno obeležavanje je u nedelju u Nišu kada će biti otkrivanje Spomen-kripte novim kosovskim junacima u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu, a u 20 časova u Prokuplju biće centralna komemorativna akademija na kojoj će prisustvovati više desetina hiljada Srba, iz Srbije, Republike Srpske i regiona“ – rekao je Antić.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *