Dan Kopnene vojske i pešadije proslavljen u Nišu

Pripadnici Kopnene vojske obeležili su u Nišu Dan Kopnene vojske i Dan pešadije, organizujući niz manifestacija i družeći se sa građanima na više lokacija u gradu.

161120-vojska

Govoreći o značaju obeležavanja praznika, komandant Kopnene vojske general Simović istakao da je veoma ponosan na pripadnike Kopnene vojske i zahvalan građanima Niša što su danas bili zajedno sa vojnicima, podoficirima i oficirima Kopnene vojske.

Posebno raduje to što je danas u Nišu sa vojnicima bilo puno mladih, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata. Na njima je budućnost ove naše države i svi mi trebamo da se borimo za njih. Nije greh voleti svoju državu, svoj grad, svoju vojsku, svoj grb, svoju himnu „Bože pravde“, nije greh biti sa svojom vojskom, naprotiv, to je nešto što je u svakoj zemlji aktuelno i interesantno – ocenio je general Simović i naglasio da se na ovaj način pokazalo jedinstvo Nišlija i Kopnene vojske.

Na Trgu kralja Milana građani Niša mogli su da vide sredstva i opremu za deminiranje, zastave i plamence jedinica Kopnene vojske, nastup Vojnog orkestra „Niš”, vojne plesne i folklorne grupe „Tamo daleko”, dok je posebno interesovanje izazvao prikaz borilačkih veština.

Na Nišavskom keju pripadnici Kopnene vojske su izložili savremeno naoružanje, bespilotne letelice, opremu rečnih jedinica i demonstrirali fizičko vežbanje.

Najveće interesovanje građani Niša su prikazali za aktivnosti u Niškoj tvrđavi, gde su pripadnici Kopnene vojske prikazali spuštanje konopcem iz helikoptera, padobranske skokove, borbu u urbanoj sredini, razbijanje demonstracija, rad sa službenim psima, brojno naoružanje i opremu jedinica Kopnene vojske.

U parku „Svetog Save“ građani su mogli da vide prikaz borilačkih veština, rukovanje hladnim oružjem, naoružanje i opremu specijalnih i jedinica vojne policije, sredstva atomsko-biološko hemijske odbrane, zatim vozila „hamer“ i sistem za detekciju pogodaka.

U parku „Čair“ pripadnici Kopnene vojske izložili su naoružanje i opremu specijalnih, artiljerijskih, protivvazduhoplovnih jedinica, jedinica atomsko-biološko hemijske odbrane, jedinica vojne policije i bespilotne letelice, dok je najveće oduševljenje izazvao prikaz borilačkih veština i rešavanja talačke situacije.

Posetioci su bili oduševljeni prikazom i prilikom da se druže sa pripadnicima Kopnene vojske i da se upoznaju sa delom naoružanja i vojne opreme Kopnene vojske.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije

foto: Ivan Mihajlović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *