Dan planete obeležava se i u Nišu

Povodom obeležavanja današnjeg Dana planete Zemlje, Zavod za zaštitu prirode Srbije, IUCN (Svetska asocijacija za zaštitu prirode), Reginoalni centar za profesionalno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju i Biološko društvo „Dr Sava Petrović“ iz Niša, organizuju stručni skup i otvaranje izložbe o vrstama na IUCN Crvenim listama “Sačuvajmo čudesna stvorenja”. Stručni skup se organizuje danas  u 14:00 časova, u prostorijama Regionalnog centra za profesionalno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju (ul: Pariske komune bb)
pozivnica dan planete zemlje 1
O Danu planete

Dan Planete Zemlje, 22. april, je datum koji predstavlja povod da preispitamo svoj odnos prema Planeti na kojoj živimo. Istovremeno, to je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog ljudskog delovanja koje je naličje civilizacijskog razvoja. A posledice su brojne – smanjenje rezervi pijaće vode, zagađenje vazduha, nestajanje šuma, smanjenje biodiverziteta, sve manje zdrave i bezbedne hrane, i smanjenje prirodnih resursa od kojih zavisi naš život.
Inicijativa obeležavanja Dana Planete kada se podsećamo šta njeni darovi znače za čovečanstvo, odavno je postala pokret za podsticaj akcijama za rešavanje najznačajnijih ekoloških problema današnjice. Poslednjih godina, sve više se govori o klimatskim promenama i posledicama koje se odražavaju na Planetu i to je sve više u fokusu i ovog međunarodnog datuma. S tim da ipak želimo da naglasimo značaj očuvanja prirode za opstanak Planete, s obzirom da od toga kako se ljudi odnose prema prirodi i prirodnim resursima širom Planete zavisi stanje životne sredine, privređivanje, način života ljudi, pa i smanjenje siromaštva u svetu.
Srbija je zemlja koja još uvek može da se pohvali područjima sa očuvanom prirodom, neizmenjenim predelima i značajnim stepenom očuvanja biodiverziteta. Međutim, to nas obavezuje da ne ponavljamo tuđe greške, da pravilno vrednujemo, i čuvamo to što imamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *