Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine, a mi…?

Violeta-Milosavljevic
piše: Violeta Milosavljević, profesorka biologije

Često čujemo frazu „potrebno je razvijati ekološku svest“, a često se sve na tome i završi.

Ekološka svest nije samo stvar obrazovanja već i vaspitanja- to je stil života. U stvari razvijanje svesti o potrebi očuvanja prirode, kod dece i odraslih je najvažniji i ne tako lak zadatak svih nas, kako porodice, tako i škole.

Obrazovno – vaspitni proces u funkciji zaštite i unapređivanja životne sredine predstavlja svesno i plansko razvijanje znanja o čovekovoj sredini u toku čitavog života. Formiranje ekološkog načina mišljenja započinje u najranijem detinjstvu, jer se loše navike teško ispravljaju.

Upravo iz tih razloga u našoj školi OŠ “Desanka Maksimović” u Čokotu čitava jedna nedelja, pretvorena je u tematsku nedelju o očuvanju životne sredine. Ne, da ne pomislite da mislimo da je jedna nedelja dovoljna da se kod dece usadi bilo kakva ideja, ali te nedelje su svi nastavnici u okviru svojih predmeta plan prilagodili ovoj temi i na različite načine se posvetili eko- obrazovanju.
Pored toga bilo je i nekih vannastavnih aktivnosti koje su pripremili nastavnici sa svojim učenicima.

deca

Kako ćete deci ukazati na alarmantno stanje u našoj prirodi? Najbolji način je pokazati im na terenu. Jedna grupa učenika je sa svojim nastavnicima prirodnih nauka posetila reku Južnu Moravu u blizini naše škole u Čokotu. Deca su bila radosna što šetaju i druže se, ali ubrzo je usledio šok. Svuda uz put, pored njiva- deponije. Sama obala reke zatrpana smećem, šutom i iskopana bagerima. Užas! Sve što je nepotrebno u domačinstvimanašlo je mesto pored reke.Kao da ne shvatamo značaj reke, kao da je ona nečija tuđa, a ne naša. Nikada ni jedno predavanje na decu ne bi ostavilo veći utisak i pobudilo ih na razmišljanje od jednog dana provedenog u prirodi za koju su oni sami rekli: OVO JE HOROR PRIRODA. Iako je pre samo nekoliko godina korito Južne Morave očišćeno, stanje je opet katastrofalno. Porebno je planski organizovati odlaganje otpada, a ne samo otklanjanje posledica.

deca2
foto: Violeta Milosavljević

Na drugom kraju u dvorištu škole održan je javni čas pod nazivom ,,Čuvajmo prirodu- Save Nature Save Yourself“ u organizaciji učitelja i nastavnika maternjeg i stranih jezika. Kako su mnogi pesnici i pisci bili inspirisani lepotom prirode, njenim zagađenjem i očuvanjem, javni čas je bio organizovan tako da učenici govore stihove i priče o prirodi na različitim jezicima. Cilj je bio da prenesemo na učenike impresiju pisaca prirodom i podstaknemo ih da i sami spoznaju njenu važnost i veličinu. Pored toga deca su prikazala i svoje crteže sa porukama o potrebi očuvanja prirode koje su postavili svuda po školskom dvorištu.

I da se podsetimo reči našeg velikana, a veoma skromnog čoveka Nikole Tesle:

“Nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao priroda”.

Ako i dalje pokazujemo nemar prema prirodi ostaćemo bez nje, a onda će nestati i sam čovek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *