Danas je Svetski dan pozorišta, u niškom Narodnom pozorištu predstava „Seme“

Svetski dan pozorišta tradicionalno se obeležava svakog 27. marta još od 1962. godine. Tog dana pozorišta širom sveta, organizuju razne pozorišne događaje, od kojih je najznačajniji tradicionalno čitanje međunarodne poruke pre početka predstave u svim pozorištima sveta, pa tako i u Narodnom pozorištu u Nišu. Autor ovogodišnje poruke „Umetnost je mir“ je norveški pisac i dramski pisac Jun Fose.

Niš je jedan od prvih gradova koji je ušao u istoriju srpskog pozorišta. Prvi poznati pozorišni događaj zabeležen je 1883. godine na plakatu, za jednu od predstava putujuće družine, koja je izvedena prigodno, povodom godišnjice stupanja u brak kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović.

Spajanjem pozorišnih družina D. Jovanovića i M. Dimića, početkom 1887 godine, osnovano je niško pozorište „Sinđelić“. Prva predstava bila je „Srpski ajduci“, Jovana Sterije Popovića, 11. marta 1887. godine u gostionici “ Knez Mihajlo“.

Ovogodišnjom tradicionalnom porukom, koja se prevodi na više od 20 jezika, dramski pisac Jun Fose poručuje da dobra umetnost, uspeva da na svoj predivni način poveže nešto potpuno jedinstveno sa univerzalnim.

„Omogućava nam da drugačije, strano, moglo bi se reći, razumemo kao univerzalno. Time umetnost ruši granice između jezika, geografskih regiona i zemalja. Na taj način spaja ne samo ono što je karakteristično za svakog od nas, već i karakteristike grupa, svake nacije.“ – kaže Fose.

Na Svetski dan pozorišta u niškom Narodnom pozorištu biće izvedena predstava „Seme“, niškog glumca, pisca i reditelja Miroljuba Nedovića. Radnja ove drame smeštena je na sam početak Drugog svetskog rata i govori o običajima, stereotipima i mentalitetu tadašnjeg srpskog seljaka. Tekst za dramu „Seme“ za koju je Nedović dobio mnogobrojne nagrade napisan je pre više od trideset godina.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *