Danas u Nišu počinje naučni skup vizantologa Niš i Vizantija XVIII

U okviru proslave dana sv. cara Konstantina i carice Jelene grad Niš, Univerzitet u Nišu i Eparhija niška, uz blagoslov Patrijarha srpskog Gospodina Irineja i Episkopa niškog Gospodina Arsenija, osamnaest godina organizuju međunarodni naučni skup vizantologa NIŠ I VIZANTIJA.

Ove godine, grad Niš sa simpozijum Niš i Vizantija XVIII  ima za cilj da na najbolji način, a to je znanjem, obeleži 800 godina od autokefalnosti Srpske crkve (1219–2019). Ugledni naučnici iz celog sveta usmeriće svoje znanje na odnos crkve, politike i umetnosti u Vizantiji i susednim zemljama.

Svečano otvaranje skupa je 3. juna 2019. godine u 17.30 časova u velikoj sali Univerziteta u Nišu. Posle uvodne reči dr Miše Rakocija, naučni skup otvara dr Vesna Bikić iz arheološkog instituta SANU. Prisutnima će se obratiti gradonačelnik Darko Bulatović i rektor prof. dr Dragan Antić. Svečanost obeležavanja najvažnijeg datum za svekoliki srpski narod uveličaće znamenita niška vokalna grupa „Konstantin“. Referate je prijavio 41 učesnik iz: Turske, Austrije, Bugarske, Rumunija, Mađarske, Ukrajine, Rusije, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Već osamnaest godina učesnici simpozijuma Niš i Vizantija doprinose da bolje sagledamo naš duhovni kontinuitet, istorijsko trajanje i umetničko nasleđe. Tematika kojom se bavi tradicionalni simpozium „Niš i Vizantija“ prevazilazi okvire Niša i od značaja je za izučavanje, kako nacionalne kulture, tako i za sveobuhvatnije sagledavanje tekovina na kojima počiva savremena evropska civilizacija.

Posle dobijene autokefalnosti i izvesne političke stabilnosti, nastupa uzlet srpske umetnosti. Slavni predstavnici srpske države i crkve sada su zadužbinari, graditelji i obnovitelji hramova, čime su potomcima ostavili jasnu poruku o prolaznosti ovozemaljskog života i večnom trajanju dela duhovnosti i umetnosti.

Nastupa slavni period srpske crkvene i državne samostalnosti ovekovečen u delima srpske srednjovekovne umetnosti. Zato su crkveni spomenici danas prepoznatljivo svedočanstvo našeg posebnog i uvaženog mesta u kulturnom mozajiku Evrope.

Pozivamo sve ljubitelje slavne prošlosti grada Niša, Srbije i vizantijskog civilizacijskog, umetničkog i duhovnog nasleđa da prisustvuju predavanjima učesnika simpozijuma Niš i Vizanzija XVIII.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *