Dani ruske kulture u Nišu – ruski klasici i savremeni svet

I ove godine, 23. i 24. aprila u Nišu se održavaju Dani ruske kulture, tim povodom Radojka Tmušić Stepanov, novinarka i publicistkinja, održaće dva autorska predavanja „Fjodor Mihajlovič Dostojevski – svedok i prorok“ i „Čehov koji to jeste“. Organizatori najavljuju da će na predavanjima biti prikazane malo poznate istorijske činjenice koje se tiču aktivnog odnosa Fjodora Mihajloviča prema Srbima.

U utorak, 23. aprila u 12 sati u velikoj sali na Filozofskom fakultetu u Nišu, novinarka i publicistkinja Radojka Tmušić Stepanov, održaće predavanje o životu i delu Fjodora Mihajloviča i o uticaju njegovog dela u evropskoj književnosti, posebno na pisce i filozofe kako iz zapadne kulture i civilizacije, tako i na naše pisce i esejiste.

„Programom će biti osvetljene i malo poznate istorijske činjenice koje se tiču aktivnog odnosa Fjodora Mihajloviča prema Srbima i „srpskom pitanju“ kraja 19. veka u Evropi. Veoma aktivan odnos ovog velikana u praćenju događaja Srpsko-turskog rata biće prikazan citatima iz njegovog Dnevnika“ – kažu iz NKC-a.

U sredu 24. april u 18 sati u Maloj sali NKC-a, kako navode organizatori, na programu će biti drugo predavanje publicistkinje „Čehov koji to jeste“.

„Svi se divimo Dostojevskom, obožavamo Tolstoja, a lično želimo da ličimo samo na Čehova. Mnogo je neadekvatnih, tzv. „novih čitanja“ Čehova i naš cilj je da prikažemo Čehova koji to jeste“ – navode organizatori.

Dani ruske kulture u Nišu realizuju se u okviru Tribinskog programa Niškog kulturnog centra, a ulaz za oba predavanja je slobodan.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *