Deca čiste, a matori prljaju – dokle?

Na svetski dan zaštite vode 22. marta đaci su čistili zagađene izvore u starom koritu Nišave, naišli na velike paljevine i nešto malo preostale dragocene barske trske. Šta mislite: šta su potom preduzeli? A šta m,islite: zašto je država plčanirala da tek u maju organizovano uklanja divlje deponije, zašto ih je nazvala ILEGALNIM i šta će preduzeti protiv „ilegalaca“ koji ih prave?

Ovo su samo neka aktuelna pitanja, koja se nameću kad god se i bilo zašto da se pomene zaštita životne sredine. I da se odmah podsetimo: već početkom seldećeg meseca, 5. juna upravo se obeležava svetski dan zaštite prirode. I u vezi svega toga deca iz dva niška sela su održala svojevrsn u lekciju i to prvenstveno – roditeljima. No, da li će biti i kakve ćemo imate vajde od sega toga?

Dok su đaci iz Trupala i Vrtišta čistili izvore u starom koritu Nišave od raznog smeća, naišli su na više mesta na prava zgarišta spaljenih barskih površina. Oni to nisu zaboravili, jer su se sledećeg dana vratili, posekli preostalu barsku trsku i uskladištili je u školi. Od nje će sada praviti trščanu ogradu, kako bi počeli da uređuju prvu mini botaničku baštu u niškom kraju.

Akciju je osmislila i vodila nastavnica biologije Osnovne škole „Prvi maj“ u Trupalu Branka Marković. Uz inače veliku ekipu članova eko-sekcije masovno su se pridružili i ostlai đaci, pa je to bila prava školska akcija. Oni su neumorno satima čistili izvore, a prihod od sakupljenih sekundarnih sirovina poklonili siromašnom mladiću iz Trupala koji živi sam i jedva sastavlja kraj sa krajem.

Tako su ovi vredni đaci humanim gestom posebno uveličali svoju akciju. Milina je bilo videti vrednu, raspoloženu i nadasve srećnu decu što su toga dana u pravom smislu napravili dva podviga. Radili su nešto dobro i bili srećni zbog toga, a reakcija građana je usledila kao svojevrsna nagrada.. Posle reportaže na našem portalu usledile su masovne pohvale i podrška građana. Bravo, deco! Svaka čast, održali ste lekciju roditeljima koji bacaju smeće u svoje neposredno okruženje… Ovaj primer treba da služi svima nama kao povod da uzmememo kesu i alat u ruke i da očistimo prvo oko naših kuća, stanova i dvorišta… Ovako glase samo neke reakcije i komentari građana na akciju seoskih osnovaca. No, akcija đaka iz Trupala i Vrtišta stvarno je povod da se zapitamo: kako se to svi mi odnosimo prema svojoj žiovotnoj sredini, ali i lično prema sebi?

Deca su se vredno i neumorno zavlačila u šipražje i čistila zagađene izvore u prirodi, koja je trebalo i mogla je da bude – nedirnuta. Našoj deci je potreban samo primer i oni su onda spremni da nesebično i neumorno pokažu da su u pravom smislu i u svakom trenutku spremni samo na dobra dela. Zašto nam je onda u tolikoj meri ugrožena životna sredina i zašto nas sa svih strana okružuju brojne divlje deponije? Možda zato što nismo dovoljno iskreni ni prema sebi, a što je još gore – što od dece tražimo nešto što sami nismo spremni da uradimo? Hajde onda da izjednačimo te aršine, da ih primenjujemo na drugima, ali i na sebi. Najpre zato, da se sutradan ne bismo stideli- od svoje dece!

tekst i foto: Miroljub Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *