Deca sa invaliditetom uče da plivaju

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

PLIVANJE INVALIDI Dvadestoro dece iz Škole “14.oktobar” i niških udruženja osoba sa invaliditetom je od 1.novembra do 31.januara učilo da pliva na bazenu “Čair” .

Na kraju tomesečnog rada sa svojim trenerima oni su pokazali koliko plivanje može da im pomogne i njihov život učini kvalitetnijim.

Radi se o projektu „Adaptivno plivanje za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju“ koji je realizovao PAK OSI “Delfin”.

Sa učesnicima projekta radilo je pet istaknutih trenera, Miljan Perović, Marija Nečić, Nikola Usenović i Nataša Mitić. Pomogli su i  profesor plivanja sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja dr Marko Aleksandrović i Jasmine Barać Perović, predsednice invalidske Organizacije “Iz kruga” Niš.

„Ciljna grupa jesu dvadesetoro dece sa invaliditetom koja imaju mišićnu distrofiju, cerebralnu paralizu, paraparezu, slepi i slabovidi, i deca sa smetnjama u razvoju, autizamom, usporenim psihomotornim razvojom, deca sa daunovim sindromom, kaže Miljan Perović jedan od trenara.

Plivački akademski klub „Delfin“ kroz ovoj projekat omogućio je deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju da se bave sportom koje im njihove sposobnosti dozvoljavaju, a koji je od izuzetnog značaja za poboljšanje njihovog psihovizičkog stanja. Neka deca su zahvaljujući ovom projektu prvi put bila na bazenu.

Miljan Perović kaže da je plivanje jedna od retkih fizičkih aktivnosti koje mogu da upražnjavaju i osobe sa invaliditetom.

„Očekivali smo da deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nauče da se kreću kroz vodu samostalno i sigurno,  da nauče da plivaju, potom da se socijalizuju, poboljšanje psihovizičkog statusa dece sa hendikepom, smanjenje diskriminacije i predrasude prema osobama sa hendikepom.

Sve to smo postigli za tri meseca rada sa decom koja su, nakon završetka projekta, naprosto bila preporođena. Čini se da smo najviše pomaka napravili sa decom koja su autistična i sa kojom smo čak morali posebno i da radimo, ali su ona na kraju pokazala da žele da budu sa nama.

Perović dodaje da je vodena sredina omogućava pokrete koji na suvom nisu mogući. Deca koja nauče da plivaju postaju samostalnija. Poboljšava se i njihovo hodanje kao i motoričke sposobnosti.

“U vodi mogu da se naprave mnogi pokreti koje je nemoguće izvesti na suvom. Pokreću se čak i oni delovi tela koji su potpuno nepokretni kada dete nije u vodi. To u mnogome poboljšava motoričke sposobnosti dece, a potom i njihove psihofizičke sposobnosti”, kaže Perović.

U klubu “Delfin” kažu da bi rado videli ovu decu kod sebe gde bi nastavili da se bave sportom i plivanjem. Oni koji pokažu talenat mogu da nastave i sa takmičarskim plivanjem.

Klub je, inače, već poznat po svojim takmičarima. Jedan od njih je i Nemanja Tadić, devetnaestogodišnjak iz Niša, koji se upravo ovih dana priprema za nova takmičenja, a već ima izuzetne rezultate. Ovaj mladić je sebi postavio i cilj, paraolimpijske igre u Riju 2016.godine.

Projekat je podržalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Odsek porodica i deca, posebno Georgina Ilić. Projekat nije prošao nezapaženo ni u gradu pa je pomoć stigla od Uprave za sport i Sportskog centra “Čair” kao i nekih  opština.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *