Devojčica sa košmarnim snovima sudski pripala ocu – majka se boji za dete

Neki čika sa plavim šeširom me povredio. Stiskao mi je ruke, stavljao neku prljavštinu po nogama, pipao po telu i guzi“. Ovo je navela petogodišnja devojčica svojoj majci Ani P. iz Niša koja pokušava da otkrije zašto dete ima učestale košmare uz vrištanje,, zašto je često napeta, razdražljiva, a onda promeni rapoloženje pa se kod nje primećuje odsutnost.

Devojčica sada ima pet godina, rođena je u Valjevu i nakon pregleda lekara nema nikakvih povreda intimnih delova tela.

Ana je bila udata za Valjevca s kojim je dobila devojčicu. Ona navodi da je košmare uočila u prvoj polovini prošle godine, nakon viđenja s ocem koji je vikende provodio s detetom. Došlo je do čestih svađa između supružnika tako da su se nakon brakorazvodne parnice razveli,a  dete je pripalo majci. Potom je otac pokrenuo sudski postupak da dete pripadne njemu što je Osnovni sud u Valjevu i presudio nakon više veštačenja, a uz slaganje centara za socijalni rad u Valjevu i Nišu. Tu presdudu je potvrdio i nadležni Apelacioni sud u Beogradu.

Ta presuda bi po pravnoj logici trebala da postane pravosnažna u narednom periodu čega se Ana boji jer bi dete trebalo da živi u domu za koji sumnja da je dobar za devojčicu.

Ja imam privremenu meru zadržavanja deteta po kojoj sam postala zakonski staratelj, a na koju se moj bivši suprug nije žalio. Oni su sada presudili u njegovu korist nakon njegovog pokretanja parnice, ali to neko veštačenje je bilo bez mog prisustva, mimo mene tako da ja za sada imam samo taj dokument kod sebe. Ćerkica je ovde u Nišu dobro, ali bojim se da je dam ocu – kaže Ana P.

Ova majka je nakon par boravaka deteta kod oca videla i da je devojčica pospana. Ona je navela lekarima Centra za zaštitu mentalnog zdravlja gde je boravila sa devojčicom,  da dete tada nije pričalo o svojim snovima, ali da je neposredno posle buđenja, u toku noći, izustila da je sanjala kako joj „kuca liže guzu“.

U početku sam smatrala da je to plod njene mašte i to tumačila kao traumu na česte svađe između mene i oca devojčice. Devojčica je nakon rastave provodila svaki drugi vikend kod oca koji nije poštovao termine oko vraćanja petogodišnjakinje. Dete je postepeno počelo da priča o dodirivanju intimnog dela tela od strane poznate osobe koja je bila u kući kod oca – navela je Ana u ovom centru kao i da je o tome obavestila policiju i Centar za socijalni rad.

Ona kaže da je bilo čestih svađa između bivših supružnika još pre rođenja devojčice, ali je u policiji navela i da je bilo fizičkih nasrtaja bivšeg supruga na nju.

Anina advokatica, Snežana Conić kaže da su lekari na Klinici za mentalno zdravlje gde je dete bilo hospitalizovano, konstatovali da ima traume.

Nakon toga su psihološki sadržaji deteta trebali da se analiziraju, ali to, na žalost, nije učinjeno. Mi imamo legalni video snimak gde se vidi da mala ima psiholoških problema u vidu nekih mokrenja i slično. Sve to je trebalo iskoristiti kod ordinirajućeg lekara, pedijatra. Jedan od razloga što je dete povereno ocu je nedostatak validne dokumentacije gde je obavljeno celokupno lečenje. Druga stvar je da je sud majku procenio kao nedovoljno odgovornu. U Valjevu je bilo tri veštačenja i svi su bili za to da dete treba poveriti ocu. Ja moram da se bavim činjenicama, ali meni je tu nešto sumnjivo bez obzira što Ana nije bila dovoljno istrajna da dobije svu dokumentaciju – navodi Conićeva.

Ana P. se u par navrata nije odazivala sudu i Centru za socijalnio rad što je dodatno otežalo proces dobijanja deteta. U Centru za socijalni rad u Nišu su nam kazali da Ana već ima jedno dete koje retko viđa, pa da je to jedan od razloga što je devojčica pripala ocu.

Radmila Vesković iz Udruženja „Femina“ koje se bori protiv nasilja nad ženama kaže da ovaj slučaj mora da prođe još jednu, detaljnu ekspertizu zbog budućnosti deteta.

Kada dete navodi nešto što ukazuje na seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, tome treba pristupiti sa najvećom ozbiljnošću! Nadležne medicinske i socijalne službe morale bi da utvrde da li je, a ako jeste, ko je dete povredio. Do tada, logika govori, žensko dete je bezbednije sa majkom – kaže Veskovićeva iz „Fenomene“, koje ima SOS telefon za žrtve nasilja 0800 35 00 36.

Klinički konstatovani košmarni snovi

U medicinskoj dokumentaciji Kliničkog centra u Nišu se zaključuje da su evidentirani košmarni snovi.

Ti snovi se ponavljaju u više navrata tokom hospitalizacije sa delimičnim sećanjem na sadržaje. Zbog postojeće sumnje na nedozvoljene polne radnje neophodno je uključivanje Centra za socijalni rad i MUP Niš radi preduzimanja određenih postupaka u cilju zaštite prava i interesa deteta – navodi se u zaključku  dopunske dijagnostičke procedure psihologa od 27.  septembra prošle godine.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *