Dilema cara Konstantina o selidbi prestonice u rodni Naisus i 1700 godina od početka izgradnje Konstantinopolja, teme naučnog skupa vizantologa

Ovogodišnja tema međunarodnog simpozijuma vizantologa, kako je odlučeno na sednici ovog naučnog odbora, biće „Vizantija i vizantijski svet / 324 – 2024 – od Vizantiona ka Konstantinopolju i Novom Rimu”. Naučni skup biće otvoren 3. juna, a kako kažu organizatori, Niš kao rodni grad cara Konstantina Velikog, ima obavezu da podseti naučnu i širu javnost na život i delo svog nekadašnjeg sugrađanina.

Član naučnog odbora i urednik zbornika „Niš i Vizantija” dr Miša Rakocija ističe da je povod za upravo ovu temu to što je prošlo 1700 godina od trenutka kada je Konstantin počeo izgradnju nove prestonice na mestu starog grada Vizantiona.

„Strategijski idealno mesto odakle se kontrolisao put između Evrope i Azije, prelaz Egejskog u Crno more, Konstantinopolj postaje politički, verski, vojni i ekonomski centar i sledećih 1000 godina biće presudan u tokovima svetske istorije. Osnivanje Konstantinopolja imalo je ogromni značaj za svetsku istoriju koja je krenula novim pravcem, kao što je bilo sa osnivanjem Rima, Aleksandrije i Petrovgrada.” – kaže Rakocija.

Ovogodišnji skup biće i prilika za podsećanje na Konstantinovu nedoumicu da svoju prestonicu preseli iz moralno zatrovanog Rima u neki od uglednih gradova koji su već poznati kao centri hrišćanstva.

„Pored Jerusalima, Nikomedije, Serdike, Tesalonike i Troje, Konstantin je pomišljao da prestonicu preseli u svoj rodni grad Naisus. Ipak odlučuje se za Vizantion. Tako je nastala prestonica hrišćanskog Carstva Rimljana. Ovo je još jedan izuzetno značajan podatak za naš grad koji treba isticati.” – dodaje Rakocija.

Na sednici Naučnog odbora jednoglasno je prihvaćen i predlog da se ustanovi „Gramata zahvalnosti” koja će biti dodeljivana zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Međunarodni simpozijum organizuje se 23. put po redu, za to vreme je preko 900 uglednih naučnika iz celog sveta boravilo u Nišu, a njihova otkrića su odštampana u 22 zbornika radova „Niš i Vizantija“ i u jednom specijalnom izdanju „Niš i hrišćansko nasleđe“. Miša Rakocija zaključuje da je međunarodni simpozijum „Niš i Vizantija“, postao prepoznatljiv brend grada i još jedno kulturno dobro Niša koje treba održavati i sačuvati.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *