Diskusija o investicijama u Nišu: Bez republičkih para, grad pred bankrotom

Na sednici Skupštine grada Niša malo je kome bilo jasno danas u diskusiji da li u Nišu ima ili nema investicija. Jedino što je jasno je da javna preduzeća ne mogu više ovako da funkcionišu jer politička zapošljavanja „debelo“ prezadužuju gradski budžet.

Diskusija se vodila između Miodraga Stankovića(DS), Branislava Jovanovića(Niš moj grad) i gradonačelnika Niša, Darka Biulatovića(SNS). Ceo razgovor za govornicom je prošao u međusobnim optuživanjima za lošu investicionu klimu u gradu. Suparnici su se „razmetali“ knjigovodstvenim ciframa u kojima je svako našao opravdanje za svoj rad, ali i za napad „protivnika“. Stanković i Jovanović su se vezivali za investiciona ulaganja kroz javna preduzeća, dok je Bulatović pričao o vraćanju dugova ranijih vlasti i podizanju nove četiri fabrike u gradu.

Stanković je rekao da se iz materijala ne vide nikakve investicije, da se izgradila jedna jedina ulica… On je naveo da je Grad dugovao JKP“Medijani“ 2012. godine 50, a da sada duguje 450 miliona dinara.

Bulatović je pak naveo da se u Nišu gradi trenutno četiri fabrike gde je investicioni fond oko 100 miliona evra „što je najviše u Srbiji“.

Nemoguće je da ste vi (DS, Ujedinjeni regioni Srbije, SPS) sa manje para gradili više nego mi (SNS, SPS…) Pa to je zato što ništa niste plaćali dok ste gradili i sada je došlo to na naplatu što mi servisiramo. Ali, ovde niko neće da kaže ono što je dobro, već samo što je loše. Niko ne kaže da smo vratili dug za struju, u potpunosti. Koliko je samo tih dugova je ostalo iz ranije vlasti – rekao je Bulatović.

Potom je za govornicu izašao Branislav Jovanović koji je pročitao koliko preduzeća od svoje zarade uplaćuju u budžet Niša, a što je okarakterisao kao malo „jer oni sami to pojedu“ tako da ne mogu ni da investiraju. Bulatović je na to rekao da je dobro poznato „da preduzeća prvo vraćaju dugove iz ranijih perioda, a tek onda mogu da vide šta će s ostatkom.

Na kraju mučne diskusije o investicijama u gradu, videlo se da Niš ovako više ne može da funkcioniše. Preglomazna birokratija u javnim preduzećima koja je spora i malo toga radi, mora da se smanji, a novi sistem funkcionisanja lokalne investicione politike nije ni na vidiku.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

3 Comments

  1. Odavno je snimljen film „Brod ludaka“ i gledao sam ga. Odličan film!!!! Ali ovaj, reality show, „Grad ludaka“ je „fenomenalan“ iz prostog razloga : scenario pišu nepismeni i nesposobni !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *