Dobitnik nagrade „Branko Milјković”, Dragoslav Dedović za knjigu pesama „Fjodorov džez”

Nagrada „Branko Milјković”, koja se ove godine dodeljuje 53. put, pripala je Dragoslavu Dedoviću za knjigu pesama „Fjodorov džez”. U konkurenciji je bilo 125 pesničkih knjiga iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije a žiri se opredelio za knjigu u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” iz Kralјeva.

Iz žirija koji je bio u sastavu: Milan Aleksić, Vladimir Arsenić i Goran Stanković kao predsednik žirija, navode u obrazloženju da Dragoslav Dedović u svojoj knjizi kroz četiri povezana ciklusa pesama koji sugerišu jedinstvenu poetsku viziju, uranja oporu angažovanost i prodor svetske i srpske stvarnosti u ritmove pesničkih slika, oživlјene intimizmom i motivima putovanja i stranstvovanja.

„Neobično muzikalan ritam Dedovićevih stihova se proteže kroz sve pesme iz knjige, kroz fragmente pesnikove, ali i naše, čitalačke stvarnosti, od mehana na Lazarevičkom putu do ’južnjački izdžezirane’ kulturologije kosmopolitskog sveta u kome živimo. Pesnik Dedović kao da kaže da smo, gde god bili, u vlasti stakato ritmova svetske, univerzalne kulture u sudaru sa uznemirenom i nesigurnom lјudskom subjektivnošću” – navode iz žirija.

Žiri je odluku doneo većinom glasova, dok je jedan glas pripao zbirci „U kostreti” Slobodana Jovića. Nagrada „Branko Miljković“ je zvanično priznanje grada Niša a realizacija tog događaja poverena je Niškom kulturnom centru. Sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa. Svečano će biti uručena tokom narednih meseci 2024. u Gradskoj kući u Nišu.

Dragoslav Dedović je rođen 1963. u Zemunu. Odrastao je u Kalesiji, gimnaziju je završio u Tuzli. Nakon studija žurnalistike u Sarajevu radio je kao novinar za različite medije i pohađao postdiplomske studije sociologije kulture u Beogradu. Od 1990. do 1992. bio je urednik u jednoj tuzlanskoj izdavačkoj kući. Javno se angažovao protiv upotrebe vojne sile, te je napustio bivšu Jugoslaviju nakon početka rata u Bosni i Hercegovini.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *