Dobrodošli u dvehiljadečetrnajestu

doktor

Najčešće pitanje proteklih par godina je bilo „Kako je moguće da se sve to samo tebi dešava?“
A ustvari, mnogo je jednostavno.

Dešava se svima nama, nego nekako ja to odmah kažem, a zahvaljujući ovim „naprednim tehnologijama“ to se nekako proširi na dalje.

Nemam nameru da se pravim mnogo pametan (što i jesam ali sam skroman) ni da „ponovo otkrivam toplu vodu“ ali kada ti se nešto desi o čemu si samo čitao i prešao preko toga uz motiv „to je tamo negde“ onda se malo zapitaš.

Juče, 03. januara 2014. godine oko 19:00h, u bolnici u Leskovcu, mom tastu sa prebivalištem u Crnoj Travi, sa uredno overenom i validnom knjižicom, otkriven je tromb toliko veliki da je mogao da se opipa i opisan kao „bomba“ u levoj preponi.

Sa naznakom „Hitan slučaj“ poslat je sanitetskim vozilom u Niš.

Hronološki sled situacija izgleda ovako:

01. Tasta iz Leskovca prevoze ambulantnim kolima do bolnice u Nišu

02. Supruga i svastika odlaze do bolnice u Nišu.

03. Pregled u Nišu (ultrazvuk) prošao rutinski uz obaveštenje glavnog doktora da tromb postoji ali da ipak ne mogu da ga prime bez uputa „lokalnog doktora“ (ma šta to značilo) za operaciju.

04. Tasta „šalju“ kući u Crnu Travu/Leskovac (112km ili 1h45m ukoliko ne zaveje) da spremi svu papirologiju, tj. nabavi uput za operaciju.

05. Supruga, svastika i tast odlaze kolima iz bolnice.

06. Vozač sanitetskog vozila koji je dovezao tasta iz Leskovca bukvalno preseće auto i uz izjavu „Ja ne mogu da odem a da ti ne budeš zbrinut“, preuzima tasta i vozi ga nazad u Leskovac, gde kao „Hitan slučaj“ moraju da ga prime.

07. Sanitet odlazi put Leskovca, supruga i svastika kući.

08. Nakon 3 sata čekanja u bolnici u Leskovcu (ovde je već ponoć, da imate vremenski pregled kako treba) tastu saopštavaju da ni ovde ne mogu da ga prime nego da mora da čeka „prvi radni dan (8. januar)“ da sve „odrade po protokolu“.

09. Ljiljin ujak se „spušta“ iz Crne Trave do Leskovca da odveze tasta kući.

10. Tast je kući u Crnoj Travi, sa „bombom“ u preponama čeka prvi radni dan da dobije upute za operaciju.

Kako ja kapiram sve ovo, a molim vas da me ispravite jer ako grešim, osim momka koji je vozio ambulantna kola svi ostali…

Doktor u Leskovcu video problem i poslao „klijenta“ u „veći“ centar. Doktor iz „većeg“ centra ne želi muku u svojoj smeni i stavlja veto na Hipokratovu zakletvu (može mu se). Nakon toga, prvi doktor nakon ukaza doktora iz „većeg“ centra poziva se na isti član kolege iz „većeg“ centra i on se ograđuje od svega („što baš kod mene ovo da se dešava“).

Mi čekamo 08. januar.

Bogu hvala, za sada je sve kako treba.

PS: Sve satnice, imena, prezimena, titule… Sve imam.
Ako je sve ovo samo „prepucavanje“ između zdravstvenih centara Niša i Leskovca, ako je sve ovo „gde ti je overena knjižica“…

Onda bolje da odmah svi pomremo nego da nas „ovi“ leče.

Uroš Tošić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *