Dodelom nagrada najboljima završen 18. Urban Fest

Predstave Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju i Akademskog pozorišta SKC Niš osvojile su najveći broj nagrada na sinoć završenom 18. Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta Urban fest. Festival, čiji je organizator Studentski kulturni centar Niš, je po tradiciji trajao od 1. do 5. septembra, a publika je u Niškom kulturnom centru pogledala osam predstava studenata iz regiona.

Dodela nagrada 18. Urban festa

Nakon pet festivalskih večeri žiri festivala imao je težak zadatak – da izabere najbolje glumce i glumice ovogodišnjeg Urban festa. Prof. Željko Mitrović, FU Banjaluka, prof. u penziji Nenad Prokić, FDU Beograd i Jasminka Hodžić, glumica iz Niša odlučili su da nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu dodele Igoru Ivanovskom, za, kako su naveli, intenzivni i sa puno energije i žara dočaran lik Ožiljka, u predstavi Kući, AP SKC Niš.

Glumici Akademskog pozorišta SKC Niš Anđeliji Mirović dodeljena je nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu. Nagrađena je, kako kaže žiri, za suptilnu glumačku igru u građenju kompleksnog lika devojke Žane, u predstavi Kući.

Nagradu za glavnu mušku ulogu žiri je dodelio Petru Ščepihinu, koga je publika gledala u predstavama Kući i Društvo mrtvih pesnika.

„Nagrada za glavnu mušku ulogu dodeljuje se Petru Ščepihinu za ulogu profesora Kitinga u predstavi Društvo mrtvih pesnika, AP SKC Niš, za plastično i svedenim elementima dočaran lik“, navodi žiri.

Ana Jovanovski i Goce Andonov – FDU Skoplje

I nagrada za glavnu žensku ulogu otišla je glumici Akademskog Manueli Janićijević.

„Nagradu za glavnu žensku ulogu dodeljuje se Manueli Janićijević za osebujno dočaran lik Direktorke škole u predstavi Društvo mrtvih pesnika, AP SKC Niš“, stoji u obrazloženju.

Tri nagrade festivala otišle su u ruke glumaca Fakutleta dramskih umetnosti u Skoplju i predstavu Piesa 27 na liverpulski način.

Nagrada Carica Teodora dodeljena je Ani Jovanovskoj za lik u predstavi Piesa 27 naliverpulski način, FDU Skoplje, za, kako žiri navodi, izuzetno snažno dočaravanje ženske prirode u kompleksnim ljudskim odnosima.

Nagradu Car Konstantin dobio je Goce Andonov, za ulogu u predstavi Piesa 27 na liverpulski način, FDU Skoplje, za krajnje šarmantan, ali sveden i bez preterivanja dočaran lik.

Grand Prix festivala se dodeljuje predstavi Piesa 27 na liverpulski način, u izvođenju FDU Skoplje, za kompletni dostignuti umetnički doživljaj, preciznu i furioznu režiju, bez dramskih propusta u ujednačenom glumačkom izrazu“, stoji u obrazloženju.

Ove godine je nagrada Okruglog stola dodeljena Danilu Milenkoviću za monodramu Besmtrni dečak, Akademije umetnosti u Banjaluci.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *