Dok omladina ne bude svesna Bubnja teško je govoriti o večnom plamenu

Nebojša Ozimić
piše: Nebojša Ozimić, istoričar

Bilo je dovoljno da se pokrene inicijativa o tehno koncertu na Bubnju da ga se svi prisetimo. Da se suočimo sa činjenicom da niška deca ne znaju šta je Bubanj, da nas sve to malo trgne i da se rodi ideja o postavljanju večnog plamena u ovaj spomen park. Lepa, građanska inicijativa jer večni plamen uglavnom simbolizuje mir u svetu, ali – u ovom slučaju pomalo i promašena. A evo i zašto mislim da je tako…

Ima smisla postaviti večni plamen onda kada svi budu svesni šta je spomen park Bubanj, kada se prema uspomeni na one žrtve počnemo da odnosimo sa dužnim, civilizacijskim poštovanjem. Kada prestanu trke džipovima oko ponoći nasred zaravni na Bubnju i kada, na kraju, gradska vlast počne organizovanu edukaciju omladine u skladu sa svojim antifašističkim tekovinama. Onda, i tek onda, smo mi zaslužili njih i oni nas.

Našu kompletnu uspavanost dovoljno ilustruje činjenica da se o spomen parku Bubanj, kulturnom dobru od izuzetnog značaja, brine jedinica lokalne samouprave koja za to niti je stručna, niti bi trebalo da radi. Ukoliko zamislimo da se jedna Mesna zajednica brine o Ćele kuli (jednako rangirano kulturno dobro)dobijamo možda najtačniju sliku trenutne situacije koja je više nego tužna.

Grafitima ušarani spomenici, u šiblje zarastao kompleks, sa kesama koje se vijore na vetriću koji ovde standardno duva nisu reprezentativna slika naše svesti o Bubnju. Mogući večni plamen je samo bogata šminka na neumivenom licu i tako će ostati dok god ne budemo bolji.

Onda, i tek onda, smo mi zaslužili njih i oni nas.

9 Comments

 1. Struka je tu omanula, a ne gradske vlasti. Vi ste istoričar Ozimiću i kritikujte kvalitet svoje profesije, a ne Vlast. Možda Vam je najnovija stranka (PS), Vulin ili predsednik Skupštine Raka dao krila ?

  1. I,pa si ti zaista elektronac. Kakva bre struka kada je POLITIKA dala na staranje Bubanj opštini Palilula. Ti se baviš politikom – jedini ovde, koliko vidim a istoričari činjenicama.Činjenice su da je ovo urađeno za vreme zemana koalicije DS-SPS, da je struka dala negativno mišljenje ali tebe za sve to boli briga. Ti si tada negde ćutao, kao miš, ćutaćeš i sutra, danas ti je bitno da nekoga politički okrpiš. Janko, bolje nemoj o nečemu što ne znaš.

  2. Nemojte podsećati predsednika opštine Palilula da postoji Spomen park „Bubanj“ , molim Vas – sve prisutne… otvoriće još jednu pijacu i na tom svetom mestu ! A , možda pozove i Krkobabića , mladjeg /ako ima mladih iz te familije – podsećaju me na No 1 iz „Alana Forda“ a svi ostali iz tih garnitura vlasti – na Sir Olivera/ , otvori poštu – umesto da oda poštu palima i streljanima !!
   Nemojte zamerati Janku , mi stariji smo krivi + prosveta i /ne/obrazovanje ! „Historia“ /est magistra vitae/ + Srpskog naroda , kao takva , više ne postoji. Mnoge generacije naše dece uskraćene su za odredjena saznanja i to valja nadoknaditi , kako – …to ostavljam kvalifikovanim ljudima!
   Hrvati , u odnosu na nas , „stvaraju i pišu i izmišljaju svoju historiju“ , /nisam znao da je posle kralja Zvonimira , bilo još 10-ak njihovih kraljeva – ha!/ a mi našu potiremo! Polako ali sigurno!
   U Srbiji , na svakom koraku , sa punim pravom i pijetetom prema našim izginulim precima , možemo postaviti večni plamen – bez ikakvog preterivanja /sa moje strane/ ,a istoričari to znaju bolje od mene!
   U zdravlje svima!

 2. Ozo, u pravu si-kao i mnogo puta. I opet ćeš da govoriš u prazno – kao i mnogo puta.Logor si oživeo,verujem da bi i Bubanj dostojno prezentovao.Samo napred!Pozdrav iz Rtanjske

 3. Šta je vama ljudi, pustite mrtve na miru, a dajte kroz dokumentarce, javne časove u školama da uče o Bubnju. Inače, džipovi i roštiljanje je stvarno katastrofa

 4. Dajte molim vas Ozimiću. pa upravo je to način da saznaju više o Bubnju. Ukoliko se postavi večni plamen, odlaziće deca tamo, pričaće se o stratištu pa će već nekome da uđe u glavu koliko je važan taj spomenik. Ovako, ništa. Ostaće sve na nekoj priči kako nam je neuka omladina, a niko ništa neće da učini da se ona edukuje.

  1. Pa niko ne brani deci da i sada idu na stratište i da se zainteresuju oko toga. Ako je svrha večnog plamena da edukuje (kao da je sve drugo već urađeno)onda nam ni on ne treba- deca već idu u škole gde su MORALI da nauče nešto o Bubnju.Ako tu nisu, a nisu ni u porodici, večni plamen će da ih nauči? Ajte profesore…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *